11. un 12. jūlijā norisinājās NATO samits Viļņā, kura ietvaros Ziemeļamerikas un Eiropas sabiedrotie ne vien pauda solidaritāti ar Ukrainu, bet apstiprināja arī vairākus būtiskus lēmumus, kam ir tieša ietekme uz Latvijas drošību. Latvijas valdības pārstāvji samitā atzina, ka novērojama vēsturiska NATO dalībvalstu attieksmes maiņa un ar pieņemtajiem lēmumiem, kas pavisam praktiski uzlabos Baltijas valstu aizsardzības spējas, Latvija varot būt ļoti apmierināta.

Viena no būtiskākajām ziņām, kas tika apstiprināta dienu pirms samita, ir Turcijas prezidenta apņemšanās atbalstīt Zviedrijas uzņemšanu NATO. Kaut gan praktiski šo lēmumu vēl jāratificē Turcijas parlamentam, samita pirmajā dienā Stoltenbergs skaidri apliecināja, ka Zviedrija tuvākajā laikā būs NATO dalībvalsts. Turklāt arī Ungārija, kas vilcinājusies ar ratifikāciju, vairs neredzot tam šķēršļus.

Latvijas delegācijas vadītājs samitā, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš sarunā ar žurnālistiem Viļņā uzsvēra, ka Zviedrijas uzņemšana būs ārkārtīgi būtisks panākums arī Latvijas drošībai, jo “Baltijas jūra kļūs par NATO jūru”. Kā īpaši būtisku premjerministrs atzīmēja to, ka arī Baltijas valstis

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X