Pēc Kremļa paziņojuma pasaules biržās būtiski pieaugušas graudu cenas (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kviešu graudu cenas Čikāgas biržā pirmdien pieaugušas par vairāk nekā 4%. Tas noticis īsi pēc Krievijas paziņojuma par izstāšanos no tā sauktā graudu darījuma, vēsta aģentūra “Bloomberg”.

Aģentūra norāda, ka 17. jūlijā kviešu graudu cenas Čikāgas tirdzniecības biržā pieauga par 4,2%. Pusdienlaikā cenas sasniedza maksimumu, un nākotnes līgumi tika tirgoti par 689,2 dolāriem par vienu tonnu graudiem. Tomēr pusotru stundu vēlāk kopējais cenas pieaugums bija nokrities līdz 3,14%.

Analītiķi paredz, ka Krievijas lēmums arī ilgākā termiņā negatīvi ietekmēs graudu cenas – to cena turpinās kāpt, bet vairākās Āfrikas valstīs, kuras ir atkarīgas no Ukrainas graudu eksporta, palielināsies bada draudi.

Jāatgādina, ka 17. jūlijā beidzas iepriekš maijā panāktais graudu darījuma termiņš. Kremlis jau iepriekš brīdināja, ka Krievija darījumā atgriezīsies tikai tādā gadījumā, ja tiks izpildītas tā prasības.

Krievija vēlas panākt, lai tās pakļautībā esošā “Rosseļhozbank” tiktu atjaunota piekļuve starptautiskajai maksājumu sistēmai SWIFT, kā arī tiktu ļauts importēt no Rietumvalstīm lauksaimniecības aprīkojuma rezerves daļas, atbloķēta transporta loģistika un apdrošināšana, kā arī tiktu atjaunota amonjaka cauruļvada “Toljati-Odesa” darbība.

Krievijas prasību vidū ir arī ar pārtikas ražošanu un transportēšanu saistīto Krievijas uzņēmumu ārvalstu aktīvu un kontu atbloķēšana. 17.jūlijā Krievijas Ārlietu ministrija oficiāli informēja Ukrainu, Turciju un ANO par saviem iebildumiem un nevēlēšanos turpināt iepriekš panākto vienošanos.

“Bloomberg” atgādina, ka šis paziņojums tika izdarīts dienā, kad Kerčas tilts cieta no sprādzieniem, kas Krievijai lika apturēt automobiļu un dzelzceļu kustību pār galveno tiltu, kas savieno Krieviju ar okupēto Krimu. Tas ievērojami apgrūtinās arī Krievijas armijas apgādi okupētajā Krimas pussalā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu