Medikaments, kas liek ataugt zobiem? Zinātnieki tā virzienā spēruši platu soli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Mēs, protams, esam pieraduši, ka zobi cilvēka mūža laikā izaug tikai divas reizes, tomēr tagad jauns medikaments to varētu mainīt, ļaujot zobiem ataugt trešo reizi.

Zinātnieki aktīvi strādā pie jauna medikamenta radīšanas, kas ļautu mūsu zobiem ataugt. Klīniskie izmēģinājumi ieplānoti nākamā gada jūlijā, un pētnieki cer, ka zobārstu rokās un lietošanā šis medikaments nonāks jau līdz 2030. gadam.

Pētījumu vada medicīnas pētījumu institūts Japānā un tā mērķis ir sniegt palīdzību pacientiem, kuriem ģenētisku iemeslu dēļ pēc dzimšanas nav pilnībā attīstījušies zobi.

Cilvēkiem ar anodontiju (pilnīgu zobu trūkumu) nav dabisko zobu, jo tie nekad nav attīstījušies. Šis stāvoklis bieži norisinās kopā ar citiem ģenētiskajiem stāvokļiem, piemēram, ektodermālo displāziju (matu, nagu, zobu, ādas un dziedzeru defektiem). To visbiežāk dziedē, izmantojot zobu implantus un protēzes, vēstīts vietnē "eoronews.next".

Šis stāvoklis liedz bērnam spēju košļāt, rīt un iemācīties runāt agrā vecumā. Tas viss var negatīvi ietekmēt tā tālāko attīstību.

“Jaunu zobu izaudzēšanas ideja ir katra zobārsta sapnis,” Japānas izdevumam “The Mainichi” teica zinātnieks Katsu Takahaši.

Zinātniekiem jau veiksmīgi izdevies stimulēt “trešās paaudzes” zobu augšanu dzīvniekos, manipulējot ar gēnu “USAG-1”, kas pelēm ierobežo zobu augšanu.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu