Saeima piedzīvojusi kiberuzbrukumus pēdējo nedēļu laikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pēdējo nedēļu laikā Latvijā pakalpojuma atteices uzbrukumus piedzīvoja Saeima un vairāki ar transporta nozari saistīti uzņēmumi, taču uzbrukumi bija īslaicīgi un ietekmi neradīja, pavēstīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāvji.

Krievijas agresīvo režīmu atbalstošo "haktīvistu" grupējumu aktivitātes pēdējo nedēļu laikā bija vērstas galvenokārt pret Lietuvu.

Vienlaikus Latvijā krāpnieki turpina aktīvi izplatīt īsziņu paziņojumus it kā par tiesas sēdi. Ziņas saņēmēji papildu informācijas iegūšanai tiek aicināti apmeklēt īsziņā norādīto saiti, kas aizved uz viltus "latvija.lv" vietni. Šajā vietnē it kā savas identitātes apliecināšanai iedzīvotāji tiek aicināti ievadīt bankas piekļuves datus, kurus viltus vietne nosūta krāpniekiem.

"Cert.lv" aicina iedzīvotājus būt modriem un ņemt vērā, ka tiesa neizsūta pēkšņus paziņojumus par tiesas sēdēm īsziņu veidā. Ja tomēr krāpniecība nav laikus atpazīta un dati ievadīti, "Cert.lv" aicina nekavējoties sazināties ar savu banku. Ja ir nodarīti materiālie zaudējumi, tad pēc iespējas ātrāk ir jāsazinās ar savu banku un pēc tam jāraksta iesniegums policijā.

Vienlaikus "Cert.lv" saņemtas ziņas arī par maldinošām reklāmām sociālajos tīklos, kurās, izmantojot sabiedrībā atpazīstamas personas un skandalozus virsrakstus, krāpnieki reklamē dažādas investīciju platformas.

Krāpnieki sola sniegt atbalstu ieguldījumu veikšanā, taču "jāapzinās, ka ātra peļņa bez jebkādām priekšzināšanām finanšu jomā ir nereāli solījumi ar mērķi izkrāpt pēc iespējas lielākus naudas līdzekļus," pauž "Cert.lv" pārstāvji. To apliecina arī saņemtie ziņojumi no vairākiem iedzīvotājiem, kas, uzticoties krāpniekiem, cietuši finansiālus zaudējumus.

Kopumā situācija Latvijas kibertelpā ir stabila. "Cert.lv" turpina aktīvi monitorēt Latvijas kibertelpu un iespējamos apdraudējumus.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu