Alā Izraēlā atrasts sens “portāls uz pazemi” (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Harvard Theological Review

Kādā alā Izraēlā arheologi atraduši svētvietu, kur senie romieši reiz centās sazināties ar mirušo valstību.

Alā tika atrasti trīs galvaskausi un vairāk nekā 100 keramikas lampas. Divi arheologi jaunā pētījumā raksta, ka ala, visticamāk, bijusi vieta, kur nodarboties ar nekromantiju – sazināties ar mirušo gariem.

Teomimas ala tiek pētīta jau kopš 1873. gada. Ekspertiem jau sen ir aizdomas, ka pazemes avotu sistēmas ūdens starp 4. gadsimtu pirms mūsu ēras un 4. mūsu ēras gadsimtu tika izmantots dziedniecībā.

1970. gados arheologiem izdevās alā atrast virkni eju, kas noveda pie slepenām telpām. Šaurajās nišās un spraugās pētnieki atrada dažādus artefaktus, piemēram, monētas, keramiku, metālu, ieročus, lampas un galvaskausus.

Eļļas lampas
Eļļas lampas Foto: Harvard Theological Review

Izskatījās, ka galvaskausi alā bija paslēpti ar nolūku. Viens no tiem kopā ar četrām romiešu lampām bija paslēpts dziļi kādā alas plaisā, kur to teju nebija iespējams aizsniegt, tāpēc arheologiem nācās izmantot garus ķekšus, lai tiktu pie galvaskausa.

Ņemot vērā, ka eļļas lampas atradās tik dziļi akmens dobumos, apšaubāmi, ka tās tika izmantotas, lai apgaismotu alu. Tā laika teksti liecina, ka liesmas kustības reiz tika uzskatītas par labāko veidu, kā sazināties ar mirušo gariem, dēmoniem un dieviem.

Galvaskausi savukārt bieži tika asociēti ar burvestībām, bet dunči, zobeni un cirvji tika izmantoti, lai cilvēku aizsargātu no ļaunajiem gariem.

Arī citos pētījumos ir izvirzītas teorijas par to, ka alā tika pielūgtas pazemes dievības, tomēr tikai pēc trīs galvaskausu atrašanas pētniekiem radās aizdomas, ka tur tika veiktas arī burvestības un piekopta nekromantija.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Harvard Theological Review”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu