Atakamas tuksnesis - saulainākā vieta uz planētas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Saule
Saule Foto: Unsplash

Atakamas tuksnesis Čīlē ir saulainākā vieta uz mūsu planētas, saņemot tikpat daudz Saules gaismas, cik Venera.

Atakamas tuksnesis parasti ir vēss un ļoti sauss. Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Bulletin of the American Meteorological Society”, tagad noskaidrots, ka tur rodama arī saulainākā vieta uz mūsu planētas, proti, aptuveni 4000 metru augstumā virs jūras līmeņa tur atrodas teritorija, kas saņem vairāk Saules gaismas nekā vietas, kas ir tuvāk ekvatoram.

Atakamas tuksnesis ir īpašs vairāku iemeslu dēļ. Tas ir senākais un sausākais tuksnesis pasaulē. Tā ir arī labākā vieta, no kurienes vērot naksnīgās debesis, jo tās tur ir ārkārtīgi skaidras. Saulainā teritorija tuksnesī savukārt saņem tik daudz Saules gaismas, cik Venera. Tas ir ļoti pārsteidzoši, ņemot vērā, ka Venera atrodas par aptuveni 28% tuvāk Saulei nekā Zeme.

Atakamas tuksnesis
Atakamas tuksnesis Foto: Reuters / Scanpix

“Kad Saules starojums plūst cauri atmosfērai, to absorbē ūdens tvaiks un izkliedē mākoņi, aerosols. Tomēr, ja teritorija atrodas augstāk par šo ūdens tvaika slāni un virs tās nav mākoņu un aerosola, tad tā saņem vairāk saules gaismas,” izdevumam “The Washington Post” stāstīja NASA zinātnieks Seiji Kato.

Vēl viens iemesls, kāpēc Čīlē ir tik saulains, ir tās ģeogrāfiskais novietojums dienvidu puslodē. Īpaši saulains Čīlē ir perihēlijā janvāra sākumā jeb brīdī, kad Zeme savā orbītā atrodas vistuvāk Saulei.

Lai arī jau iepriekš ar satelītiem ir noskaidrots, ka šis reģions saņem visvairāk Saules gaismas, jaunais pētījums skaidro, kāpēc tā ir.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu