"Delna": Izmeklēšanas komisijas lēmums Rīgas domes Satiksmes departamenta lietā bija neloģisks

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Vilnis Ķirsis
Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Vilnis Ķirsis Foto: Edijs Pālens/LETA

"Sabiedrība par atklātību "Delna"" ziņoja, ka svarīgi turpināt Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonu disciplinārlietas izmeklēšanu, pat ja konkrētas personas neizdosies saukt pie disciplināratbildības.

Nevalstiskā organizācija šā gada 22.jūnijā sāka darbu pie Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonu disciplinārlietu izmeklēšanas uzraudzības.

Pēc "Delnas" paustā, lai arī daudzos aspektos šo disciplinārlietu izmeklēšanas gaitā Rīgas pašvaldība ir demonstrējusi labu pārvaldību, lietas rezultāts liek secināt, ka mūsdienu demokrātiskā sabiedrībā ar tiesiskiem līdzekļiem var panākt to, lai kāds process beigtos bez nekāda rezultāta.

"Delnas" ieskatā domes priekšsēdētāja vietnieka Viļņa Ķirša (JV) iesniegums un domes balsojums par disciplinārlietas izmeklētāja nomaiņu un izmeklēšanas komisijas izveidošanu bija nevajadzīgs un nelietderīgs solis.

Kā norāda "Delna", izmeklēšanas komisijas darbs jau sākotnēji netika korekti noteikts, jo komisija kā mērķi nolika pārbaudīt jau iepriekš noskaidrotos un ar Rīgas domes izpilddirektora parakstu apstiprinātos faktus, nevis turpināt disciplinārlietas izmeklētāja darbu. "Delna" uzsver, ka termini "disciplinārpārkāpums" un "pārkāpums" nav sinonīmi. "Delnas" ieskatā pārkāpums ir pierādīts un apstiprināts ar Rīkojumu un izmeklēšanas komisijai bija jāvērtē, vai iepriekš konstatētie pārkāpumi ir uzskatāmi par disciplinārpārkāpumiem.

"Delna" norāda, ka saņemtais trauksmes cēlēja ziņojums bija tūlītēji jānodod par trauksmes celšanu atbildīgajām personām, lai tās izvērtē ziņojuma atbilstību trauksmes celšanas pazīmēm un lemj par tā tālāko virzību.

Uzraugot disciplinārlietas izvērtēšanu, "Delna" secinājusi, ka lietā tika objektīvi izvērtēti lietas apstākļi, ņemot vērā īsos termiņus. "Delna" atzinīgi novērtē izmeklēšanas komisijas secinājumus par to, ka ierobežotā laika un kompetences dēļ tai nav bijis iespējams objektīvi izvērtēt visus lietas apstākļus. Šāda pieeja liecinot par lielāku godprātību un objektivitāti nekā tas būtu, ja, piemēram, izmeklēšanas komisija būtu izdarījusi secinājumus no lietā esošajiem materiāliem, neskatoties uz to, ka tai bija vēl vairāki neatbildēti jautājumi.

"Delnas" ieskatā, izmeklēšanas komisija ir rīkojusies godprātīgi, kā arī interešu konflikta situācijas izmeklēšanas komisijas darbā "Delna" nav konstatējusi. Tāpat šaubas par godprātību vai interešu konfliktu "Delna" nav konstatējusi arī citu disciplinārlietu izmeklēšanā iesaistīto personu rīcībā, tomēr organizācija uzsver, ka lietas rezultāts varētu būt bijis citādāks, ja izmeklēšanas komisijai jau sākotnēji būtu noteikts konkrēts uzdevums un konkrētas kompetences pēc disciplinārlietas izmeklēšanas pārņemšanas, proti, turpināt disciplinārlietas vešanu, nevis pārbaudīt rīkojumu.

Attiecībā uz Rīgas pašvaldības rīcību ar saņemto trauksmes cēlēja ziņojumu "Delna" secinājusi, ka tas netika veikts atbilstoši pašvaldības iekšējiem noteikumiem vai labai pārvaldībai.

Saņemtais ziņojums bija tūlītēji jānodod par trauksmes celšanu atbildīgajām personām, lai tās izvērtē ziņojuma atbilstību trauksmes celšanas pazīmēm un lemj par tā tālāko virzību. Attiecībā uz disciplinārlietas izmeklēšanu "Delna" secinājusi, ka disciplinārlietas izmeklēšana sākās korekti, atbilstoši ierastajai procedūrai, līdz brīdim, kad tika pieņemts Rīgas domes lēmums par izmeklēšanas komisijas izveidi un izmeklēšanas pārņemšanu. Šāds lēmums bijis gan saturiski nepamatots, gan neloģisks un nelietderīgs.

Savukārt tālākais izmeklēšanas komisijas darbs, "Delnas" skatījumā, bija problemātisks, jo netika noteikts konkrēts uzdevums, kas jāveic komisijai - turpināt disciplinārlietas vešanu. Tā vietā komisija nolēma sākt izmeklēšanu no sākuma, neskatoties uz sešu dienu termiņu līdz lietas izskatīšanas beigām. Šajā ierobežotajā laikā, "Delnas" ieskatā, izmeklēšanas komisija izdarījusi korektus secinājumus attiecībā uz to, ka tik ierobežotā laikā tā nevarēja pilnvērtīgi pārbaudīt visus pierādījumus.

"Lai arī daudzos aspektos šo disciplinārlietu izmeklēšanas gaitā Rīgas pašvaldība ir demonstrējusi labu pārvaldību, lietas rezultāts tomēr liek secināt, ka mūsdienu demokrātiskā sabiedrībā ar tiesiskiem līdzekļiem var panākt to, lai kāds process beigtos bez nekāda rezultāta," vēsta "Delna" un norāda, ka ir svarīgi turpināt lietas izmeklēšanu, neskatoties uz to, ka pierādīta pārkāpuma un vainas gadījumā personas nevarēs saukt pie disciplināratbildības.

Organizācija uzsver, ka izmeklēšana jāturpina, jo šis gadījums var kalpot kā piemērs, kā nepadoties procesuālu šķēršļu priekšā situācijās, kur institūcijas ieskatā tās rīcībā ir pierādījumi par pārkāpumiem amatpersonu rīcībā. "Procesuāliem šķēršļiem un mehānismiem, ko citas amatpersonas izmanto procesa sabotēšanai, nebūtu jāietekmē iespēja pierādīt pārkāpumus, ja tādi ir pieļauti, un prasīt iesaistīto personu atbildību."

"Delnas" ieskatā, ir būtiski noregulēt jautājumus, kas ir padarījuši iespējamu šādu situācijas attīstību. Pirmkārt, esot būtiski noregulēt situāciju, kas ir disciplinārlietas pamatā - jautājums par to, kādiem tieši darbiem ir pieļaujams piemērot vienu vai otru līgumu. Otrkārt, nepieciešams precīzāk noregulēt disciplinārlietu izmeklēšanas procesus, lai nepieļautu situācijas, kur brīdī, kad norisinās disciplināratbildības vērtēšana, izmeklēšanas process faktiski tiek sākts no sākuma.

"Prettiesiskas situācijas un rīcību nevajadzētu "paslaucīt zem paklāja" tikai tāpēc, ka ir iespējams novilcināt iekšējos procesus līdz brīdim, kad iestājas lietas izskatīšanas un disciplināratbildības piemērošanas noilgums. Ir jāturpina iesāktā situācijas izmeklēšana, nepieciešamības gadījumā veicot iekšējo auditu un vērtējot personu civiltiesisko vai krimināltiesisko atbildību," raksta "Delna" un sola, ka sekos līdzi lietas tālākai virzībai gan Rīgas pašvaldībā, gan arī izmeklējošās institūcijās, kurām ir nodota informācija par lietas apstākļiem.

Jau ziņots, pret Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonām - direktora pienākumu izpildītāju Jāni Vaivodu un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieku Andreju Urtānu - sāktā disciplinārlieta beigusies bez rezultāta, un amatpersonas atjaunos amatā, šodien preses konferencē informēja Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija informējusi, ka divos iespējamos pārkāpumos nevar pieņemt lēmumu par disciplinārsoda piemērošanu, jo nepieciešama papildus lietas apstākļu izvērtēšana, kas nav šīs komisijas kompetencē.

Savukārt vienā no konstatētajiem pārkāpumiem - par iesēdumu izlīdzināšanu - komisija uzskata, ka departaments veic pietiekamu uzskaiti un ieklātā materiāla daudzumu spēj fiksēt.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Lange pieņēmis lēmumu par Vaivoda un Urtāna atjaunošanu amatā no 18.jūlija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu