VIDEO Dučiem haizivju okeānā ietur varenu maltīti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Tīģerhaizivis parasti ir savrupi dzīvnieki, tomēr nekas nepulcina šos plēsējus labāk par beigta vaļa gardo smaržu.

Miris valis ap sevi vienā reizē var sapulcināt dučiem haizivju, un tieši tāds mielasts ir iemūžināts šajā video, kas uzņemts jūnija beigās Kvīnslendā, Austrālijā. Tajā aptuveni 50 tīģerhaizivis sapulcējušās ap branga kuprvaļa mirstīgajām atliekām un mielojas ar tām. Reti iemūžinātais skats ir visai noderīgs haizivju pētniekiem, kā arī labs brīdinājums vietējiem peldētājiem.

“Tur, kur ir nobeigušies vaļi, tur, visticamāk, tuvumā ir arī haizivis,” teica vietējais reindžers Daniels Kliftons.

VIDEO: HAIZIVJU MIELASTS

Lai arī vaļa nāve dažiem varētu likties skumjš notikums, tomēr tā ir daļa no barības ķēdes un dzīves cikla. Līķi ir nozīmīgs barības avots daudzām zivīm, haizivīm un citiem dzīvniekiem. Nu mums ir palaimējies šo dabas procesu vērot savām acīm.

Video labi redzamas haizivju ēnas, tām apriņķojot vaļa mirstīgās atliekas. Ik pa laikam kāda haizivs cenšas no vaļa miesas nokost prāvāku gabalu.

Kādā brīdī no vaļa ūdenī izplūst dzeltenīga viela, kas, visticamāk, ir vaļa vēderā esošās gāzes un šķidrumi, kurus atbrīvojis haizivs kampiens.

Zinātnieki šādu haizivju barošanās veidu ir pētījuši tikai pēdējos 30 gadus. Zināms, ka tīģerhaizivis ir savrupi dzīvnieki, tāpēc negadās bieži, ka tās sapulcējas lielākos baros. Turklāt nereti tām mielastā pievienojas arī citu sugu haizivis, piemēram, lielās baltās haizivis.

Haizivis parasti ir pirmās, kas nonāk līdz mirušajam dzīvniekam, tomēr pārpalikumi pēc mielasta kļūst par brangu maltīti citiem jūras dzīvniekiem. Zuši, tārpi, krabji un astoņkāji ap vaļa kauliem okeāna dzīlēs mielojas vēl krietnu laiku pēc tam, kad haizivis ir piepildījušas savu vēderu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu