Referendums par "balss" piešķiršanu aborigēniem izgāzīsies, prognozē bijušais Austrālijas premjers (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Austrālijas bijušais premjerministrs Džons Hovards trešdien paziņojis, ka britu kolonizācija bijusi "vislaimīgākais, kas varējis notikt" ar kontinentu, kā arī prognozējis, ka referendums par "balss" piešķiršanu aborigēniem likumdošanas procesā izgāzīsies.

Austrālijā šogad paredzēts referendums par konstitūcijas grozījumiem, kas paredz izveidot īpašu aborigēnu konsultatīvo padomi, kam būs tiesības paust iedzimto viedokli par likumprojektiem, kas skar aborigēnu kopienas.

Taču Hovards, kas pārstāv šobrīd opozīcijā esošos konservatīvos un ieņēma premjerministra amatu no 1996. līdz 2007. gadam, atzinis, ka austrāliešiem joprojām nav paskaidrots, kā pašreizējās kreisi centriskās valdības iecere varētu uzlabot aborigēnu veselības aprūpi, izglītību un sociālo labklājību.

Trešdien publicētajā intervijā laikrakstam "The Australian" viņš izteicies, ka, viņaprāt, referendums būs neveiksmīgs.

84 gadus vecais ekspremjers piebildis, ka tā vietā Austrālijai vajadzētu debatēt, kā iekļaut aborigēnus pārējo austrāliešu modernajā sabiedrībā.

Hovards noraidījis arī jebkādu reparāciju un īpašu līgumu idejas, norādot, ka tās ir "konstitucionāli pretīgas".

"Uzskatu, ka laimīgākais, kas noticis ar šo zemi, ir tas, ka to kolonizēja briti," uzsvēris bijušais premjers, piebilstot, ka briti nebūt nav perfekti, taču bijuši nesalīdzināmi veiksmīgāki un labdarīgāki kolonizatori nekā citas Eiropas valstis.

Aptaujas liecina, ka pret valdības iecerētajiem konstitūcijas grozījumiem gatavojas balsot 52% austrāliešu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu