Vienmēr saglabā acu kontaktu. Nirējs sastopas aci pret aci ar tīģerhaizivi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Instagram/undertheh2o

Iedomājies, ka tu nirsti kaut kur pie Bahamu salām, tevi ieskauj krāšņi koraļļi, krāsainu zivju bari, viss ir skaisti, kad pēkšņi tavā priekšā parādās vairāk nekā četrus metrus gara haizivs. Ko darīt? Saglabāt acu kontaktu ar to.

Tieši to piedzīvoja nirējs Braiens Leists, kad aptuveni 30 kilometrus no Bahamām nonāca aci pret aci ar milzu tīģerhaizivi. Par laimi, viņam izdevās šo sastapšanos iemūžināt nervus kutinošā attēlā.

“Pazemība, bijība, spēcinoša un uzmundrinoša sajūta – viss vienlaikus. Pirms došanās ūdenī vienmēr ir zināms uztraukuma un aizrautības līmenis, bet, kad es esmu ūdenī, uztraukums pāriet. Tie tiešām ir pārprasti dzīvnieki,” Leists stāstīja izdevumam “Newsweek”.

Protams, Leists ir rūdīts un profesionāls nirējs, kurš zina, kā droši atrasties sānu pie sāna ar šīm iespaidīgajām zivīm. Šajā gadījumā gan aci pret aci.

“Pirmo reizi, kad es niru kopā ar haizivīm, es uzreiz sapratu, ka neesmu to ēdienkartē un man nav no kā baidīties. Es nesaku, ka tās nav jārespektē. Tās ir varenākie plēsēji – teju pašā barības ķēdes augšgalā, tāpēc jāciena, tomēr no tām nevajag baidīties,” piebilda Leists.

Haizivis spēlē nozīmīgu lomu okeāna ekosistēmā. Tās ir kā okeāna sanitāri, kas bieži apēd mirušus vai mirstošus dzīvniekus. Diemžēl mediji un kino šos dzīvniekus bieži ataino kā asinskārus radījumus, kas vēlas nogalināt visus, kuri nonāk to tuvumā. Tas ir tālu no patiesības. Tieši mēs esam liels drauds haizivīm, jo maluzvejniecība pamatīgi apdraud to populāciju visā pasaulē.

Par laimi, Bahamu salu ūdeņos maluzvejniecība ir izskausta, tāpēc haizivju tur ir salīdzinoši daudz. Attēlā redzamā haizivs nirējiem nav sveša. Iepazīsties, tā ir Emma. Viņa šajos ūdeņos mīt jau vairāk nekā 20 gadus.

“Emma cilvēkus ir redzējusi daudzas reizes, tāpēc uztraukums mums ir mazāks, nekā redzot svešu haizivi pirmo reizi,” turpināja stāstīt Leists.

Ja gadās sastapties ar haizivi, tad svarīgi ir būt ļoti piesardzīgam. Vienmēr ir jāsaglabā acu kontakts. Ja tā papeldēs tev garām un redzēs, ka tu uz to neskaties, pastāv iespēja, ka tā apgriezīsies un piepeldēs tev klāt no mugurpuses, lai aplūkotu tevi labāk. Svarīgi ir arī neuzvesties kā haizivju barībai, proti, netrakot, neuztraukties un nevicināties ar rokām un kājām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu