"Beat IT" patronese Jana Trapāne: Nav jēgas atskatīties uz pagātni - ir jāiet uz priekšu!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Jau rakstījām, ka, tiekoties Latvijā populārām, spēcīgām sievietēm – līderēm un viņu topošajām audzēknēm, tika atklāta Latvijā jau otrā sezona izaugsmes programmai jaunietēm "Beat It", kuras mērķis ir motivēt un atbalstīt jaunas sievietes viņu ceļā uz profesionāliem panākumiem. Piedāvājam nelielu interviju ciklu ar projekta mentorēm. Nākamā uz "Egoistes" jautājumiem atbild uzņēmēja, izaugsmes programmas jaunietēm "Beat IT" dibinātāja un patronese Jana Trapāne.

Jana Trapāne ikdienā ir IT uzņēmuma "Mitigate" vadītāja un izaugsmes programmas jaunietēm "Beat IT" dibinātāja un patronese. Jana uzsver, ka sasniedzams ir ikviens sapnis, taču nereti visgrūtākais solis ir saprast, ko cilvēks patiešām vēlas.

Kādi bija tavi izaicinājumi, pieņemot lēmumu par savu karjeras virzienu? Patiesībā tu to mainīji no juristes uz IT...

Kopš bērnības vēlējos kļūt par juristi un pēc skolas uzreiz sāku mācības šajā jomā, iegūstot bakalaura un pēc tam maģistra grādu.

Jā, lielākais izaicinājums tomēr bija pieņemt lēmumu par pāreju uz IT nozari. Kad man bija 19 gadi, mani neinteresēja nekas, kas saistīts ar IT vai datoriem, - pati varēju tikai ieslēgt datoru. Biju sveša tehnoloģijām un viss šķita nesaprotams. Tomēr, atrodoties pareizajā vietā un laikā, es sastapu cilvēkus, kuri burtiski ierāva mani šajā jomā un piesaistīja ar savu intelektu. Tagad veiksmīgi vadu IT uzņēmumu "Mitigate" un no sirds izbaudu nozari, kurā strādāju.

Vai tavs bērnības sapnis ir kādā veidā ietekmējis to, ko dari tagad?

Es vēlējos būt juriste un daudzbērnu mamma. 25 gadu vecumā piepildīju savu sapni, un turpinu būt mamma saviem trim tīņiem, to patiesi izbaudu. Arī juridiskās zināšanas lietoju ikdienā.

Un bērni tik ātri izaug... Kā tu turpināji nospraust savus mērķus tālāk?

Jā, patiesībā

bija grūti saprast, ko darīt tālāk, kad piepildi savu bērnības sapni. Bet tagad es turpinu sapņot.

SSE pabeigšana bija arī viens no maniem sapņiem, ko piepildīju šogad, tāpat kā apmācības HAAS biznesa skolā, ko arī piepildīju jūnijā, apgūstot kursu "Gender, Equity, and Leadership program in the 21st Century".

Foto: No privātā arhīva

Kā tu motivē sevi, kad darbs kļūst grūts vai izsīkst iedvesma?

Es sportoju, lai atjaunotos. Ja pavisam viss apnicis, es eju izjāt ar saviem zirgiem mežā. Parasti tas vienmēr nostrādā. Pēc tam varu ķerties atpakaļ pie darba.

Bet patiesībā es neatceros pēdējo reizi, kad tā būtu darījusi, jo burtiski uzlādējos darbā. Man ļoti paveicies, un man patīk mans darbs. Mazās veiksmes vai paveiktie darbi mani motivē darīt vēl vairāk.

Kādas ir tavas taktikas, lai pārvarētu stresu un saglabātu līdzsvaru darbā un personīgajā dzīvē?

Sports, ikdienas plānošana, stingri pieturoties grafikam. Tā, lai nav laika pat domāt par stresu, jo ir jau nākamā lieta, kas jādara.

Es neticu līdzsvaram, bet ticu prioritātēm, kas nav sadalītas personīgajā un darba dzīvē, bet vienkārši dažādos dzīves posmos tās ir dažādas. 

Un, ja kopumā viss strādā, tas man ir līdzsvars! Tagad bērni lepojas ar mani un nemaz nevēlas, lai esmu mājās - cepu un vāru katru vakaru. Viņi novērtē, protams, kad to izdaru, bet saprot, ka

darbs ir mans "happy place",

un priecājas par mani. Bet esmu ar viņiem un cenšos ņemt līdzi, kad varu, uz savām darba lietām.

Kāda ir tava lielākā profesionālā sasnieguma sajūta un kāpēc?

Pēdējā gadā es noteikti pārvarēju sevi, uzstājoties publiskos pasākumos, un es ticu, ka, jo vairāk to dara, jo vieglāk paliek. Tādēļ lepojos, ka esmu to paveikusi, jo tas ir ārpus manas komforta zonas. Es jūtos kā darītāja, nevis runātāja, taču pēdējā gada laikā esmu kļuvusi arī par runātāju. Īpaši ESG kontekstā, kur mūsu uzņēmums izstrādāja platformu atskaišu veidošanai - lai ilgtspēja būtu datos balstīta, nevis skaistos vārdos.

Foto: No privātā arhīva

Kā tu definē panākumus savā profesionālajā dzīvē?

Mani profesionālie panākumi ir saistīti ar to, cik efektīvi es spēju sasniegt savus mērķus, pārvarēt izaicinājumus un realizēt idejas. Es definēju panākumu kā spēju attīstīt un īstenot stratēģijas, kas veicina uzņēmuma augšanu un ilgtspējību, kā arī nodrošina pozitīvu ietekmi uz mūsu klientiem un sabiedrību kopumā.

Man panākumi nav tikai individuāli, bet ir saistīti ar komandas darbu. Tāpēc es vērtēju arī to, cik labi esmu spējusi veidot un vadīt savu komandu, motivēt un iedvesmot cilvēkus ap mani, lai kopīgi sasniegtu mērķus.

Galu galā panākums man ir arī tas, ka esmu apmierināta ar to, ko daru, un ka jūtos pārliecināta par savu lēmumu un darbības atbilstību manām vērtībām un principiem.

Foto: No privātā arhīva

Kāda ir tava filozofija par mūžizglītību un personīgo attīstību?

Manuprāt, tā ir mūsdienu nepieciešamība. Tikai nesen pabeidzu SSE EMBA programmu un redzu, ka tā man sniedza milzīgu ieguvumu, jo īpaši vispārīgā biznesa izpratnē. Būs grūti atrast līdzvērtīgu mācību programmu, taču noteikti turpināšu attīstīties. Esmu arī apmeklējusi vadītāju moduļus III3, kas man sniedz citu perspektīvu uz attīstību.

Man šķiet, ir tik interesanti nepārtraukti mācīties.

Kā tu pārvaldi savu laiku un prioritātes?

Esmu stingra sava laika plānošanā. Jo labāk tas ir saplānots, jo produktīvāka esmu. Man patīk aizņemtas dienas, kurās ir daudzas tikšanās, sports un citas aktivitātes. Cenšos sevi prioritizēt, piemēram, sporta treniņus stingri iekļauju kalendārā un neaizstāju tos ar neatliekamu tikšanos.

Es patiesi ticu, ja es neparūpēšos par sevi, neviens cits to nedarīs manā vietā.

Foto: No privātā arhīva

Kāda ir tava lielākā kļūda un ko tu no tās esi mācījusies?

Man ir tik daudz kļūdu, ka nezinu, ar kuru dalīties! 

Viena no lielākajām kļūdām bija apprecēties 18 gadu vecumā. Tas bija klasiskais mīlas stāsts vidusskolā - kā romantiskās pasakās.

Es mācījos, ka ne viss notiek kā pasakās. Izšķīros un paliku ar zīdaini uz rokām, bet iemācījos būt cīnītāja, ātri sapratu, ka varu tikt galā ar visu un ka man ir stipra ģimene, kas vienmēr ir manā pusē.

Kas ir tavs iedvesmas avots?

Ģimene un daba.

Kā tu definē "līderību" un kā tu to piemēro savā darbā?

Līderība ir spēja pieņemt lēmumu un to izpildīt tā, lai tas noved pie pozitīva rezultāta. Katru dienu es vadu lielu komandu, un man šķiet, ka man ir dabiski pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību. Tātad lēmumu izpilde un rezultātu sasniegšana ir manas pilnveidotās prasmes.

Vai ir kāda grāmata, filma vai cita mākslas forma, kas ir īpaši ietekmējusi tavu dzīvi un uzskatus?

"Vējiem līdzi" un tās varone Skārleta ir man ļoti mīļas kopš bērnības. Redzu sevī dažas Skārletas iezīmes. Esmu neskaitāmas reizes pārlasījusi grāmatu, noskatījusies filmu, apmeklējusi teātra izrādi. Ļoti atbilstoša man ir Skārletas izteikta frāze “Par to es domāšu rīt”.

Kāds padoms, ko tu dotu sev kā jaunietim, zinot to, ko tu zini tagad?

Tev ir milzīgs enerģijas lādiņš, ko vari izmantot, lai veidotu nākotni. Nav jēgas atskatīties uz pagātni - ir jāiet uz priekšu, izmantojot visas dzīves iespējas! Ir vērts riskēt un uzvarēt, jo nav ko zaudēt, tikai iespēja iegūt pieredzi!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu