Sākta pakalpojumu sniedzēju atlase paliatīvajai aprūpei mājās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Chinnapong/Shutterstock

Lai jau šoruden teju 3000 pacientu varētu saņemt valsts apmaksātu paliatīvo aprūpi mājās, Nacionālais veselības dienests (NVD) izsludinājis paliatīvās aprūpes mobilās komandas pakalpojuma sniedzēju atlasi,  informēja NVD.

Pieteikumus līdz 17. augustam var iesniegt ārstniecības iestādes, kas ir reģistrētas Ārstniecības iestāžu reģistrā un Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā vai ir piesaistījušas reģistrā esošu pakalpojuma sniedzēju aprūpei mājās.

Saskaņā ar nolikumu, no 1.oktobra paliatīvās aprūpes mobilajai komandai būs jānodrošina veselības aprūpes pakalpojumi, kuros ietverti sertificēta paliatīvās aprūpes ārsta vai internista vai ģimenes ārsta, vai neatliekamās medicīnas ārsta, vai geriatra, vai anesteziologa-reanimatologa vizītes, attālinātas konsultācijas, ārsta palīga un/vai māsas sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi un sertificētu funkcionālo speciālistu - fizioterapeita, ergoterapeita, uztura speciālista - pakalpojumi.

Savukārt pakalpojuma sociālo komponenti - sociālo aprūpi, psihosociālo atbalstu un tehniskos palīglīdzekļus - nodrošinās no 2024.gada 1.janvāra.

Pakalpojumu varēs saņemt pacienti, kuriem ir IV vai V līmeņa stacionārās ārstniecības iestādes ārstu konsilija lēmums par paliatīvās aprūpes mobilās komandas pakalpojumu dzīvesvietā nepieciešamību, kā arī konsilija lēmumā prognozēta personas dzīvildze ir līdz sešiem mēnešiem.

Šis pakalpojums nebūs pieejams jauniešiem līdz 24 gada vecumam, kuri ir bērnu paliatīvās aprūpes kabineta uzskaitē un jau saņem Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības pakalpojumus.

Jau vēstīts, ka valsts apmaksāts paliatīvās aprūpes mobilās komandas pakalpojums pacienta dzīvesvietā visā Latvijas teritorijā tiek ieviests ar mērķi nodrošināt visaptverošu, uz pacientu centrētu paliatīvo aprūpi, kas neatkarīgi no iedzīvotāju sociālekonomiskā stāvokļa nodrošina pacienta vajadzībām atbilstošus, savlaicīgu, kvalitatīvu un izmaksu ziņā pieejamu integrētu paliatīvo aprūpi un atbalstu, tai skaitā psihoemocionālo atbalstu dzīves nogalē gan pacientiem ar neizārstējamām slimībām to terminālajās stadijās, gan viņu tuviniekiem. Šāda pieeja paliatīvajā aprūpē veiksmīgi īstenota pilotprojektā Liepājā un Dienvidkurzemes novadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu