Lietuva plāno iegādāties tankus "Leopard" (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Leopard 2" tanks.
"Leopard 2" tanks. Foto: M-SUR/Shutterstock

Lietuvas Aizsardzības materiālu aģentūra piektdien nosūtīja Vācijas Aizsardzības ministrijai vēstuli par iespējamu tanku "Leopard" iegādi.

"Šodien tika nosūtīta nodomu vēstule," informēja ministrijā.

Kā paskaidroja ministrijā, tāds dokuments sniedz Lietuvai iespēju saņemt informāciju par tankiem un pārrunāt detalizētu informāciju, kas būs nepieciešama, ja Viļņa nolems pievienoties Vācijas Aizsardzības ministrijas līgumam ar "Leopard" ražotāju.

"Nodomu paziņojums nenozīmē juridiskas saistības, bet Vācijas Aizsardzības ministrija ņems vērā pušu nodomus, kad sarunās ar ražotāju noteiks kopējo pieprasījumu pēc jauniem tankiem," komentēja Lietuvas Aizsardzības ministrijā.

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks pirmdien pēc Valsts aizsardzības padomes sēdes žurnālistiem teica, ka Lietuva plāno iegādāties tankus "Leopard".

Viņš uzsvēra, ka galīgais lēmums nav pieņemts un plašākus komentārs atteicās sniegt.

Pēc tam, kad Anušausks tika kritizēts par necaurskatāmiem plāniem iegādāties tankus, ministrs ierakstā "Facebook" izklāstīja pamatojumu tādai izvēlei. Tomēr tas izpelnījās Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas nosodījumu, jo, prezidenta vērtējumā, ministram nevajadzēja publiskot tādu informāciju.

Gan Anušausks, gan Aizsardzības ministrija uzsvēra, ka "Facebook" ierakstā nav atklāta nekāda slepena informācija.

Lietuva tankus iegādājas, īstenojot plānu par armijas divīzijas izveidi. Lai gan tanku iegādes izmaksas pagaidām nav zināmas, Aizsardzības ministrijas aplēses liecina, ka armijas divīzijas izveidei līdz 2030.gadam būs nepieciešami vidēji 200 miljoni eiro gadā. Lai izvēlētos tankus, aizsardzības amatpersonas ir izvērtējušas trīs ražotāju piedāvājumus.

Kā paziņoja Anušausks, Lietuva izvērtēja Vācijas, ASV un Dienvidkorejas kompāniju tanku piedāvājumus. Visu tanku piedāvātais piegādes laiks bija no četriem līdz sešiem gadiem.

Lai gan amerikāņu "Abrams" un "Leopard" iegāde ir vieglāka un ātrāka, un abi tanki ir līdzīgi, vācu tanku uzturēšanas izmaksas ir daudz mazākas, klāstīja Lietuvas aizsardzības ministrs.

"Leopard" izmanto 23 pasaules valstīs, no kurām 14 ir NATO dalībvalstis. Kā uzsvēra Anušausks, Lietuvas armija izmanto citas Vācijā ražotas bruņojuma sistēmas, tādēļ "Leopard" būtu vieglāk iekļaut bruņojuma sistēmā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu