Konkurences padome šogad sākusi deviņas tirgus uzraudzības (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis
Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis Foto: Zane Bitere / LETA

Konkurences padome (KP) šogad ir sākusi deviņas tirgus uzraudzības ar mērķi ir izvērtēt konkurences situāciju tirgū un sniegt priekšlikumus konkurences ierobežojumu novēršanai, liecina informācija KP mājaslapā.

Tostarp KP sākusi četras izpētes mazumtirdzniecības jomā, divas izpētes par publisku personu - valsts un pašvaldību - darbību veselības un izmitināšanas pakalpojumu jomā, vienu digitālo tirgu uzraudzību, vienu izpēti par kuģu radītajiem atkritumiem, kā arī vienu izpēti siltumenerģijas jomā.

Vienlaikus, lai nodrošinātu būtisku konkurences pārkāpumu un tirgus kropļojumu atklāšanu, 2023.gada pirmajā pusgadā ir pabeigtas divas pārkāpuma lietas, KP konstatējot aizliegtas vienošanās trīs komersantu Autotransporta direkcijas organizētajos iepirkumos par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu ar autobusiem reģionālās nozīmes maršrutos uz desmit gadiem, kur iepirkuma summa sasniedza 447 miljonus eiro, bet piemērotais sods 1,974 miljonus eiro, kā arī trīs tirgus dalībnieku aizliegtu vienošanos ceļu būves nozarē, kur iepirkumu summa bija 24,762 miljoni eiro, bet piemērotais sods - 4,452 miljoni eiro.

Tāpat šajā periodā, īstenojot "konsultē vispirms" principu, mazāk nozīmīgu iespējamo pārkāpumu gadījumos īstenotas 12 prevencijas, kopumā brīdinot 30 juridiskas personas par iespējamiem konkurences likuma pārkāpumiem. Organizējot pārrunu procedūru ar publiskām personām, novērstas arī četras sūdzības par iespējamiem konkurences neitralitātes pārkāpumiem, kad publiskas personas ar savu rīcību ir diskriminējušas privātos tirgus spēlētājus, radījušas nevienlīdzīgus noteikumus dažādiem tirgus spēlētājiem vai ar pārmērīgām prasībām un noteiktumiem mazinājušas konkurenci.

KP arī norāda, ka iestāde ir spējusi nodrošināt apvienošanās izvērtēšanu 11 lietās, nodrošinot gan 34 konsultācijas pirms apvienošanās ziņojuma iesniegšanas, gan tirgus struktūru neietekmējošu apvienošanos pilnu izvērtējumu viena mēneša laikā, koncentrējoties uz apvienošanām, kurām nepieciešama padziļināta izvērtēšana. Kopumā uzņēmēju vēlme apvienoties pieaugusi par 56%, salīdzinot ar 2022.gada pirmo pusgadu. Visas izskatītās 11 apvienošanās ir atļautas bez iebildumiem, jo netika konstatēti būtiski negatīvi riski konkurencei.

Vienlaikus KP saņēma vairāk nekā 60 dažādus iesniegumus par publisko personu rīcību, tostarp lielākoties saistībā ar publisku personu diskriminējošu rīcību, piemēram, organizējot iepirkumus. 2023.gada pirmajā pusgadā saņemti arī 17 publisku personu izvērtējumi par līdzdalību kapitālsabiedrībās un kopā izvērtēti 36 ziņojumi, kas iesniegti ne tikai 2023.gadā, bet arī 2022.gada izskaņā.

Šajā gadā kopā ar Iepirkumu uzraudzības biroju organizēts izglītošanas semināru cikls pasūtītājiem par godīgiem iepirkumiem un piegādātāju izslēgšanu no iepirkumiem iespējamo konkurences pārkāpumu dēļ. Sešos semināros kopā izglītoti teju 1200 iepirkumu speciālistu no valsts un pašvaldību iestādēm.

Lai veicinātu starpinstitucionālu sadarbību, KP eksperti piedalījās 49 dažādās tikšanās. Tāpat aizvadītas 30 tikšanās ar uzņēmējiem un nevalstiskā sektora pārstāvjiem, lai veicinātu sabiedrības līdzdalību. Vienlaikus, lai uzlabotu konkurences vidi Latvijā un normatīvo regulējumu, KP piedalījās 48 tikšanās ar politikas veidotājiem.

KP ir Ministru kabineta pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas darbojas atbilstoši Konkurences likumam un citiem normatīviem. KP izveido Ministru kabinets, un tās institucionālā pārraudzība tiek īstenota ar ekonomikas ministra starpniecību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu