Slimnīcu biedrība no ministrijas gaida lielāku skaidrību par plānotajām izmaiņām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs piedalās preses konferencē, kurā informē par elektroniski sagatavoto Valsts ieņēmumu dienesta reģistrēto kvīšu izmantošanu veselības aprūpē.
Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs piedalās preses konferencē, kurā informē par elektroniski sagatavoto Valsts ieņēmumu dienesta reģistrēto kvīšu izmantošanu veselības aprūpē. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas Slimnīcu biedrība gaida no Veselības ministrijas (VM) precīzākus datus par plānotajām izmaiņām slimnīcu tīklā, pauda biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.

Slimnīcu reformu plānā iezīmējas dzemdību palīdzības, traumatoloģijas un ķirurģijas profilu likvidēšana atsevišķās reģionu slimnīcās. Šodien VM rīkotajā preses konferencē Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka skaidroja, ka iestādēs, kur ir mazs traumatoloģijas gultu noslogojums un ārstniecības personāls nav pietiekamā apjomā, no traumatoloģijas diennakts profila plānots pāriet uz dienas stacionāru. Līdz ar to Alūksnes slimnīca, Tukuma slimnīca un Ogres rajona slimnīca pāries uz traumatoloģijas profila nodrošināšanu dienas stacionārā. Nepieciešamības gadījumā pacienti no Tukuma un Ogres tiks novirzīti uz Rīgu, bet no Alūksnes - uz Valmieru.

Savukārt, ņemot vērā mazo gultu skaitu, netiks saglabāts ķirurģijas profils Preiļu slimnīcā. Tā vietā tiks stiprināts dienas stacionārs, bet tie pacienti, kuriem būs nepieciešama diennakts ārstēšana stacionārā, tiks novirzīti uz Rēzeknes slimnīcu.

Dzemdību palīdzībā izmaiņas gaidāmas Dobeles un apkārtnes slimnīcā un Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā, novirzot pacientes attiecīgi uz Jelgavas pilsētas slimnīcu, Madonas un Rēzeknes slimnīcu.

Tomēr Kalējs norāda, ka slimnīcu vadītāji vēlas, lai VM plāns ietvertu arī datu analīzi, nevis tikai "sausus, nepamatotus secinājumus, kādēļ samazināta aprūpe vienā vai otrā slimnīcā".

"Konferencē tika tikai pateikts virziens, ka pacientus, piemēram, no Dobeles pārvirzīs Jelgavu, no Alūksnes uz Valmieru. Šie jautājumi saistās papildu personāla noslogojumu un papildus finansējumu, bet lielākā baža ir tāda, ka jebkurš papildus ārstētais pacients slimnīcām rada diezgan lielus zaudējumus, jo tarifs neatbilst faktiskajām izmaksām. Tā starpība uz vienu pacientu ir aptuveni 900 eiro," sacīja Kalējs.

Vienlaikus viņš minēja, ka slimnīcu tīkla izmaiņu jautājumos ir jāiesaista Latvijas Pašvaldību savienība, jo nākotnē VM plānojot veidot slimnīcu apvienības, kurās, piemēram, slimnīcas sadarbotos ar lielāko reģionu slimnīcām un otrādi.

Tāpat, Kalēja vērtējumā, nav atrisināts jautājums par metodiskajiem centriem. Iepriekš VM bija minējusi, ka nākotnē plānots izveidot metodiskās vadības institūcijas, kas nodrošinās sistēmisku ārstniecības procesu kvalitātes pārraudzību valstī, izstrādājot vienotus profilakses, diagnostikas, ārstēšanas klīniskās vadlīnijas, algoritmus, pacienta ceļus un kvalitātes kritērijus. Tomēr Kalējs neredz nepieciešamību pēc tādiem, jo Latvija seko līdzi starptautiskajām un Eiropas vadlīnijām.

Kā ziņots, veicot reformas slimnīcu tīklā, plānots pārtraukt grūtnieču un dzemdību palīdzību Dobeles un apkārtnes slimnīcā un Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā, novirzot pacientes attiecīgi uz Jelgavas pilsētas un Rēzeknes slimnīcu grūtniecības un dzemdību nodaļām, teikts VM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā.

Paralēli plānots stiprināt visās slimnīcās Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas nodaļas, kur arī grūtniecēm vajadzības gadījumā tiktu sniegta pirmā neatliekamā palīdzība.

Traumatoloģijas un ortopēdijas profilu paredzēts nodrošināt augstākā - ceturtā un piektā - līmeņa slimnīcās, kā arī atbilstoši ģeogrāfiskajai lokalizācijai Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Līdz tam profilu nodrošinās arī Madonas slimnīca, par ko tiks tālāk lemts, kad Jēkabpils reģionālā slimnīca spēs nodrošināt nepieciešamos cilvēkresursus profila īstenošanai.

Savukārt, vērtējot ķirurģija profila gultu noslodzi un minimālo skaitu gultu profilā, plānots vērtēt ķirurģijas profila saglabāšanu Preiļu slimnīcā un Siguldas slimnīcā, saglabājot ķirurģiju dienas stacionārā, jo šajās slimnīcās esošais ķirurģijas gultu skaits stacionārā ir nerentabls un neatbilst izvirzītajiem kritērijiem, atzīmē VM. Ķirurģijas profila pacientus plānots novirzīt attiecīgi uz Daugavpils reģionālo slimnīcu un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcu. Paralēli plānots stiprināt visās slimnīcās neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas nodaļas, kur pacientiem tiks sniegta pirmā neatliekamā palīdzība.

Ginekoloģijas profilu plānots saglabāt visās slimnīcās, kas nodrošina grūtnieču un dzemdību aprūpi. Ņemot vērā demogrāfijas tendences un sabiedrības novecošanos, internās medicīnas profilu plānots saglabāt visa līmeņa slimnīcās.

Tāpat plānotās izmaiņas paredz saglabāt pediatrijas profilu visās otrā līdz piektā līmeņa slimnīcās, kuras var nodrošināt izvirzītās prasības un kvalitātes kritērijus. Slimnīcās kurās nevarēs nodrošināt prasības, tiks saglabāts pediatrs neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas nodaļā un pacientu observācija. Slimnīcu sadarbības tīklu ietvaros plānota ciešāka sadarbība starp Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu un reģionālajām slimnīcām, teikts informatīvajā ziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu