Viens cilvēks no vētrā gūtajām traumām miris; vēl astoņi cilvēki ievainoti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vētras postījumi "Virkus" kapos Dobeles novadā.
Vētras postījumi "Virkus" kapos Dobeles novadā. Foto: Lita Millere/LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) pirmdien bija jāpalīdz vairākiem cilvēkiem, kuri cietuši no krusas, otrdien LTV raidījumā "Rīta panorāma" teica veselības ministre Līga Meņģelsone.

Veselības ministre Līga Meņģelsone LTV raidījumā "Rīta panorāma" sacīja, ka deviņos gadījumos dienests devās palīgā cietušajiem. Viens cietušais no gūtajām traumām mira. Vēl vairāki cilvēki traumas guva, krītot kokiem, bet trīs cilvēkus traumēja krusa.

Kā informēja NMPD, Latgalē vienā no gadījumiem vētras laikā lūzušais koks uzkritis virsū vīrietim, smagi viņu traumējot. Brigādes mediķi teju stundu cīnījās par vīrieša dzīvību, veicot reanimācijas pasākumus, taču traumas bija dzīvībai kritiskas un viņu neizdevās glābt.

Kas attiecas uz pārējiem negaisā cietušajiem, tad četros gadījumos cilvēkiem bija uzkrituši vētrā nolauzti lielāki koku zari, vienā gadījumā cietušajam pa galvu trāpījis norauts jumta gabals, bet trijos gadījumos cilvēki cietuši no lielajiem krusas gabaliem, strādājot atklātā vietā uz lauka. No šiem astoņiem cietušajiem pieci nogādāti slimnīcā, bet trijiem palīdzība sniegta uz vietas un viņi atstāti tuvinieku uzraudzībā. Lielākoties nelaimē cietušie guvuši galvas traumas, ķermeņa virspusējus ievainojumus, lielas hematomas jeb asinsizplūdumus.

Grūtības mediķu darbā radīja arī tas, ka vētras dēļ nolauztie koki daudzviet bija aizšķērsojuši ceļus, kā rezultātā bija grūtāk piekļūt pie pacientiem un mediķiem ar visu aprīkojumu kājām jāveic lielāki attālumi līdz negadījuma vietai vai no tām jānogādā pacienti uz operatīvo transportu. Tāpat pēc citu operatīvo dienestu lūguma NMPD brigādes dežūrēja vairākās notikumu vietās, kur uz mājām bija uzkrituši lielāki koki, nodarot postījumus ēkām un tika veikti glābšanas darbi. Par laimi, cietušo šajās vietās nebija.

Galvenokārt NMPD mediķi devušies izsaukumos tajās zonās, kur vētra bijusi visspēcīgākā - Dobeles, Daugavpils un Madonas novadā.

Kopumā aizvadītajā diennaktī NMPD mediķi devās teju 1000 ar vētru nesaistītos izsaukumos, reaģējot uz dažādām veselībai un dzīvībai kritiskām situācijām. Lai arī kopējais izsaukumu skaits nav būtiski audzis un saglabājies ierastā ikdienas līmenī, taču apstākļi, kādos nācies izpildīt izsaukumus, lai nokļūtu pie pacientiem vai nogādātu viņus slimnīcā, daudzviet valstī, bija izaicinoši un sarežģīti stiprā vēja, spēcīga lietus, krusas un gāzto koku dēļ.

Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācijai valsts austrumu daļā otrdien vēl turpināsies spēcīgas lietusgāzes, savukārt rietumu piekrastē izsludināts dzeltenais brīdinājums par vēju, prognozējot brāzmas līdz 20-22 metriem sekundē otrdienas priekšpusdienā.

Latvijā pirmdien tika aizvadīta viena no pēdējo gadu spēcīgākajām un postošākajām vētrām - vēja brāzmas Madonā sasniedza 30 metrus sekundē, bet Dobelē - 33 metrus sekundē. Postījumus radīja ne tikai stiprais vējš, bet arī lielgraudu krusa un zibensizlādes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu