Pārdalīs 1 272 770 eiro ugunsgrēka seku likvidēšanai un kvalitatīvas darbības nodrošināšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdība atbalstījusi Labklājības ministrijas (LM) priekšlikumu pārdalīt līdzekļus 1 272 770 eiro apmērā ugunsgrēka seku likvidēšanai valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Rīga" Juglas filiālē, ugunsdrošības uzlabošanai sociālās aprūpes centros, kvalitatīvas darbības nodrošināšanai un pakalpojumu sniegšanai.

Lielākā daļa VSAC ēku ir nodotas ekspluatācijā pagājušā gadsimta vidū un pat pagājušā gadsimta sākumā, tādēļ vairums ir neapmierinošā vizuālā stāvoklī un nereti arī neatbilstošā tehniskā stāvoklī.

LM vērtējumā, ir nepieciešams turpināt veikt infrastruktūras sakārtošanas darbus, ēku pilnvērtīgas funkcionalitātes saglabāšanai, uzlabošanai un drošai ekspluatācijai. Neveicot ēku atjaunošanas darbus, ēku tehniskais stāvoklis turpinās pasliktināties, līdz ar to būtiski pieaugs arī nepieciešamo nākotnes ieguldījumu un uzturēšanas izmaksu apjoms.

Tāpat nepieciešams veikt darbības, ko nosaka pakalpojumu regulējošie normatīvie akti un lai ieviestu kontrolējošo iestāžu ieteikumus.

LM atsaucas uz tiesībsarga ziņojumiem par cilvēktiesību nodrošināšanu VSAC filiālēs, vērtējot vispārējos dzīves apstākļus institūcijā, kuros norādīts, ka klientu drošības apsvērumu dēļ jāveic remontdarbus koplietošanas un sanitārajās telpās, klientu istabās, jānodrošina vides pieejamība gan ēkās, gan āra teritorijās.

Līdz ar to, īstenojot remontdarbus VSAC ēkās, tiktu būtiski uzlabota to klientu - ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu saņēmēju - dzīves kvalitāte, drošība, kā arī personām ar īpašām vajadzīgām tiks uzlabota vides pieejamība.

Kopējais nepieciešamais finansējums apakšprogrammā "Aprūpe valsts sociālās aprūpes institūcijās"pasākumu īstenošanai 2023.gadā ir 1 272 770 eiro.

LM norāda, ka VSAC "Rīga" filiālē "Jugla" 24.jūnija ugunsgrēkā tika bojātas otrā korpusa 4.stāva telpas un ugunsgrēka dzēšanas laikā tika salietas un sabojātas 3.stāva telpas, kā rezultātā klientu uzturēšanās nav iespējama iepriekš minētajos stāvos. Ugunsgrēka un tā dzēšanas laikā būtiski tika bojāta iepriekš minēto stāvu telpu apdare, elektroinstalācija, vājstrāvu sistēmas, mēbeles un iekārtas.

Turklāt saskaņā ar tiesībsarga ziņojumu, ēkas pirmā korpusa 1., 2. un 3. stāvā esošās sanitārtehniskās telpas ir būtiski bojātas pelējuma rezultātā un nav pielāgotas vides pieejamības prasībām.

Ņemot vērā iepriekš minēto, lai pēc iespējas ātrāk atsāktu sniegt pakalpojumu klientiem ēkas bojātajās telpās, LM vērtējumā, steidzami nepieciešams veikt telpu apdares atjaunošanas darbus pēc ugunsgrēka otrā korpusa 3. un 4. stāvā un trīs sanitārtehnisko telpu atjaunošanas darbus, tai skaitā telpu pielāgošanas darbus vides pieejamības prasībām pirmajā korpusā. Tam kopumā nepieciešams finansējums 1 010 770 eiro apmērā.

Vienlaikus LM atzīmē, ka nekustamais īpašums Braila ielā 2 ir apdrošināts - pērn tika noslēgts apdrošināšanas līgums ar AAS "BTA Baltic Insurance Company". Pamatojoties uz noslēgto līgumu, VSAC "Rīga" iesniedza īpašuma apdrošināšanas atlīdzības pieteikumu, un šobrīd īpašuma apdrošināšanas atlīdzības pieteikums ir izskatīšanas procesā. Ja ar šo apropriācijas pārdali tiks piešķirts finansējums izdevumu, kas saistīti ar apdrošināšanas gadījuma seku novēršanu segšanai, pēc īpašuma apdrošināšanas atlīdzības saņemšanas, tā pilnā apmērā tiks ieskaitīta valsts budžetā, skaidro ministrijā.

Problēmas konstatētas arī VSAC "Rīga" filiālē "Rīga". Saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārbaudes aktu gāzes dūmkanāls ir avārijas stāvoklī, tādēļ līdz šī gada 31.decembrim ir jāveic esošā skursteņa nojaukšana, jauna katlumājas skursteņa izbūve, tai skaitā fasādes atjaunošana pēc darbu veikšanas. Tas nepieciešams, lai novērstu VUGD aktā konstatēto un nodrošinātu ēkas ugunsdrošības prasības 172 000 eiro apmērā, skaidro LM.

Savukārt VSAC "Zemgale" filiālē "Ķīši" VUGD pārbaudes aktā konstatēts, ka ūdens ugunsdzēsības krāni nav darba kārtībā. Līdz ar to līdz šī gada beigām ir jāveic iekšējās ūdens ugunsdzēšanas sistēmas rekonstrukcija, tādējādi novēršot VUGD aktā konstatēto un nodrošinātu ēkas ugunsdrošības prasības 90 000 eiro apmērā.

Apropriācijas pārdale paredzēta no LM apakšprogrammas "Valsts sociālie pabalsti", samazinot dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem un izdevumus sociāla rakstura maksājumiem un kompensācijām, uz apakšprogrammu "Aprūpe valsts sociālās aprūpes institūcijās".

Jau ziņots, ka Rīgā 24.jūnija vakarā izcēlās ugunsgrēks daudzstāvu ēkā Braila ielā, kur dega viena istaba 20 kvadrātmetru platībā un tajā tika atrasts bojā gājis cilvēks.

Ugunsdzēsēji ziņoja, ka no sadūmotās ēkas ar glābšanas masku palīdzību tika izglābti 32 cilvēki. Savukārt labklājības resors vēstīja, ka no sociālās aprūpes centra izglābti 29 iemītnieki, vairums no kuriem tika pārvesti uz SAC "Rīga" Ezerkrastu filiāli.

Labklājības ministre Evika Siliņa (JV) bija uzdevusi veikt dienesta pārbaudi saistībā ar bojāgājušo iemītnieku un ugunsgrēku. Šobrīd dienesta pārbaudes laiks pagarināts līdz 1.septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu