Francijas vēstniece Latvijā Aurēlija Ruajē-Gunēna izmanto iespējas runāt latviešu valodā. Viņa ar ziedu vainagu galvā ieraksta apsveikumu Jāņos un arī runu Francijas nacionālo svētku - Bastīlijas ieņemšanas dienas - svinībās Francijas vēstniecības pagalmā saka skaidrā latviešu valodā. Izrādās, Latviju viņa pirmoreiz iepazina jau pirms 30 gadiem. Vēstniece intervijā stāsta par saviem pirmajiem iespaidiem un ceļu uz tagadējo amatu, kā arī uz vienu jautājumu atbild latviešu valodā.

- Jūs arī savā brīvajā laikā piedalāties latviešu tradīcijās. Bijāt skatītāju rindās Dziesmu un Deju svētkos, kā arī ierakstījāt apsveikumu Jāņos. Ko jūs domājat par latviešu tradīcijām? Vai kāda no tām jums ir īpaši mīļa?

- Es domāju, ka tās ir ļoti aizkustinoši un skaisti, kā latvieši uztur dzīvas savas tradīcijas. Vienmēr ar aizkustinājumu esmu skatījusies uz jauniešiem, kuriem ir ļoti dārgas viņu tradīcijas. Tas nav tikai kaut kas, ko dara viņu vecmāmiņas, bet gan tām ar lielu degsmi nododas paši jaunieši. Tā patiešām ir kultūra, nevis folklora. Tas netiek uzskatīts par jocīgu laika kavēkli. Cilvēki to uztver ļoti nopietni, un rezultāts tam ir redzams. Dziesmu un Deju svētku kvalitāte bija patiešām apbrīnojama. Tie bija burvīgi.

Jāņus esmu svinējusi katru gadu, kopš esmu šeit. Pie manis daudzi brauc ciemos, lai piedzīvotu Jāņu svinēšanu. Tā ir tik jauka atmosfēra – cilvēki izbauda viens otra sabiedrību,

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X