Vētras nodarītā postījuma apmērs mežos - 100 000 kubikmetru gāztas vai lauztas koksnes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) turpina apzināt pirmdienas, 7.augusta, vētras postījumus, taču līdz šim apzināto postījumu apmērs ir ap 100 000 kubikmetru gāztas vai lauztas koksnes, informēja LVM pārstāvji.

Tostarp kompānijā minēja, ka vētra visvairāk skāra LVM Zemgales reģionu, tur patlaban fiksēti kopumā 22 000 kubikmetru vienlaidus gāztu vai lauztu koku un 8000 kubikmetru atsevišķi vai nelielās grupās bojātu koku. Zemgalē lielgraudu krusas laikā cietušas arī jaunaudzes, šo postījumu apmērs vēl tiek apzināts.

Savukārt naktī uz 8.augustu būtiski postījumi nodarīti arī citos reģionos, piemēram, Austrumvidzemē fiksēti postījumi 22 000 kubikmetru apmērā, bet Rietumvidzemē - 8000 kubikmetru apmērā.

Vienlaikus vismazāk vētra skārusi LVM Ziemeļkurzemes, Dienvidkurzemes un Vidusdaugavas reģionus.

LVM norādīja, ka postījumu apzināšanai tiek izmantoti arī droni. Daudzviet vēl otrdien, 8.augustā, bija stiprs vējš un lietus, kā arī negaisa riski, kas dronu izmantošanu ierobežoja. Laika apstākļiem uzlabojoties, droni arvien vairāk tiks iesaistīti kopējā postījumu apmēra apzināšanā.

LVM uzvēra, ka prioritāri šobrīd no gāztajiem kokiem tiek atbrīvoti meža ceļi, uz kuriem jau sagatavoti kokmateriāli vai strādā meža tehnika.

Tāpat kompānijā norādīja, ka arī LVM līgumpartneri - kokmateriālu pārvadātāji - turpina ziņot par vietām, kur ceļa brauktuves ir aizšķērsojuši nolauzti koki un ir nepieciešams ceļus atbrīvot.

LVM ir aicinājusi kokvedēju vadītājus izvērtēt situāciju dabā un vajadzības gadījumā pārtraukt piegādes, lai mazinātu nelaimes gadījumu riskus, ko var izraisīt arvien lūstoši koki.

Apzinoties nopietno situāciju, LVM līdz postījumu seku likvidēšanai pārplāno piegādes tur, kur tas ir iespējams. Arī LVM darbinieki operatīvi iesaistās un turpina darbu pie postījumu apzināšanas un to seku likvidēšanas, lai pārvietošanās pa LVM autoceļiem arī iedzīvotāju ierastajos maršrutos būtu iespējama pēc iespējas ātrāk.

LETA jau rakstīja, ka 7.augustā Latviju šķērsoja pērkona negaiss un stipra vētra, kas dažviet atnesa ļoti lielu krusu un intensīvas lietusgāzes, gāžot kokus, izpostot būves, transportlīdzekļus un infrastruktūru. Īpaši lielus postījumus vētra nesa Dobeles novadam.

Tāpat ziņots, ka negaisa postījumu dēļ uz laiku slēgts LVM dabas parks Tērvetē, kur negaisa laikā dabas parku sapostīja spēcīgais vējš, sagāžot kokus, bojājot infrastruktūru, tostarp mazos rūķu namiņus, koka skulptūras. Visi cilvēki, tostarp darbinieki, kuri atradās parka teritorijā, veiksmīgi no tā izkļuva un cietušo nebija.

Jau ziņots, ka LVM pērn strādāja ar 566,612 miljonu eiro apgrozījumu un 242,193 miljonu eiro peļņu.

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu