Zemessardzes komandieris: Baltkrievijā novietotie "Vagner" nav spējīgi stāties mums pretī (3)

Intervija
Militārās mācības "Nameja vairogs" Foto: Jānis Vingris
Jānis Vingris
, TVNET žurnālists, režisors
CopyLinkedIn Draugiem X

Pagājušajā nedēļas nogalē vairākos Latgales novados norisinājās militārās mācības "Nameja vairogs". Daugavpilī, Rēzeknē, Ludzā, Dagdā un citur bija redzama "Patria" bruņumašīnu kolonnu pārvietošanās, pastiprināta karavīru klātbūtne pilsētu ielās. Arī šonedēļ mācības turpinās - "Nameja vairoga 2" ietvaros ir redzama militārās tehnikas kolonnu pārvietošanās pa koplietošanas ceļiem un apdzīvotām vietām un sabiedroto bruņoto spēku gaisa kuģu pārlidojumi zemā augstumā. Intervijā TVNET par "Nameja vairogs" mācībām stāsta Zemessardzes komandieris pulkvedis Kaspars Pudāns.

Poļi paziņo par spēku pievilkšanu pie robežas, lietuvieši par robežpunktu ar Baltkrieviju slēgšanu. Skeptiķi teiks, ka šādas mācības ir saistītas ar nestabilo situāciju austrumos un "Vagner" parādīšanos Baltkrievijā.

Protams, "Vagner" parādīšanās Baltkrievijā nedaudz pamaina drošības sajūtu, bet mans personīgais vēstījums ir: arī šādam scenārijam mēs esam gatavojušies. Viens pats spēks ar tādu skaitu un bruņojumu, kas viņiem ir, pagaidām neliecina par lielu risku. Iespējams, ka no Baltkrievijas un Krievijas publiskajiem paziņojumiem Polija un Lietuva to uztver saasinātāk. Protams, robeža ar Baltkrieviju ir arī mums, bet aizsardzības plāni pret nemarķēto zaļo cilvēciņu draudiem mums ir jau no 2014. gada, kad viņi parādījās Krimā. Uz šādu scenāriju mēs esam balstījuši savus aizsardzības plānus. Esam to vingrinājuši kopš 2014. gada "Nameja" un zemāka līmeņa mācībās. Tagad tiem nezināmajiem zaļajiem cilvēciņiem esam ieguvuši konkrētu seju – "Vagner". Īstenībā viņi ar savām informācijas operācijām ir pazaudējuši pārsteiguma momentu, savu priekšrocību. Mūsu politiskā vadība, mūsu sabiedrotie ir paziņojuši, ka jebkura šāda veida provokācija pāri robežām ir uztverama kā Baltkrievijas un Krievijas pasākums.

Es domāju, ka viņi to saprot un neplāno nekādas tālākās aktivitātes. No negatīvā efekta, ko viņi ieguva ar "Vagner" puču, viņi mēģinās iegūt kaut kādus pozitīvus rezultātus. Baltkrievi izmantos viņu Ukrainā iegūto pieredzi savu karavīru apmācībā. Ja "Vagner" sēdēs vienkārši bāzē, skaidrs, ka viņiem būs problēmas novaldīt tos pāris tūkstošus. Gan jau dalās ar pieredzi, kā Ukrainā veikuši kara noziegumus un tamlīdzīgi. Ceru, ka tas daudziem baltkrievu karavīriem radīs pretēju efektu. Ceru, ka tur tomēr ir prātīgi cilvēki.

"Vagner" tiks izmantoti informācijas operācijām, biedējot mūs. Par Suvalku koridora ieņemšanu un tā tālāk. Es personīgi neredzu, kāpēc viņiem izmantot šādu viegli bruņotu noziedznieku spēku, lai ieņemtu vienu no svarīgākajiem punktiem, kas konvencionālā kara gadījumā viņiem būtu nepieciešams. Ieņemt tikai Suvalkus un apstāties nav vajadzības. Ja viņi tiešām sāktu karu pret NATO, Suvalku ieņemšana būtu viens no priekšnosacījumiem, kas jāsasniedz.

Diezin vai viņi to uzticētu tādiem karotājiem, kas nav uzticami. Tāpēc personīgi es domāju, ka tā ir informācijas kampaņa. Piekrītu, ka Polijai un Lietuvai ir cita pieeja. Bet tas nenozīmē, ka mēs negatavojamies. Kā teicu, tam bijām gatavi arī iepriekš.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu