Valsts varētu segt līdz 90% izdevumu vētras postījumu novēršanai pašvaldībās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts varētu uzņemties segt līdz 90% izdevumu, kas radušies pašvaldībām, kuru teritorijās negaiss ir nodarījis lielākos postījumus, liecina Finanšu ministrijas (FM) saskaņošanai Ministru kabinetā (MK) iesniegtais grozījumu projekts MK noteikumos "Kārtība, kādā veic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas".

FM iesniegtais grozījumu projekts tiek izskatīts MK ceturtdienas ārkārtas sēdē aptaujas kārtībā līdz plkst.17.

Ņemot vērā ierobežotos pašvaldībām pieejamos finanšu līdzekļus un lai nodrošinātu pēc iespējas ātrāku finansiālu atbalstu iedzīvotājiem, lai novērstu lielu dabas stihijas radītos zaudējumus dzīvojamo māju un dzīvokļu īpašniekiem un nodrošinātu finanšu līdzekļus iedzīvotājiem dabas katastrofas radīto seku novēršanai, ir nepieciešams steidzamības kārtībā virzīt grozījumus noteikumos ar mērķi samazināt pašvaldības līdzfinansējuma apmēru no ne mazāk kā 50% līdz ne mazāk kā 10%, norāda FM.

Noteikumu projekts paredz noteikt, ka pašvaldība līdzekļus var pieprasīt to pašvaldības izdevumu, tai skaitā Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto pabalstu krīzes situācijā, kompensēšanai, kas izmaksāti atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem vai lielu stihisku nelaimju gadījumā ar pašvaldības domes lēmumu, dzīvojamās mājas īpašniekam (īpašniekiem), dzīvokļu īpašniekiem vai to tiesiskajiem valdītājiem dzīvojamās mājas renovācijai, lai likvidētu terora akta, avārijas, stihiskas nelaimes vai citas katastrofas sekas saskaņā ar likumu "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā".

Pašvaldība pieprasījumā minētajam infrastruktūras objektam nodrošina līdzfinansējumu ne mazāk kā 50% apmērā. Lielu stihisku nelaimju gadījumā, ja radīto zaudējumu apmērs pārsniedz 2% no pašvaldības plānotajiem budžeta izdevumiem kārtējā gadā, MK var pieņemt lēmumu par citu pašvaldības līdzfinansējuma apmēru ne mazāk kā 10% apmērā.

Respektīvi, valsts varētu uzņemties līdz 90% izdevumu, tādējādi nodrošinot lielāku finansiālo atbalstu tām pašvaldībām, kuru teritorijās negaiss ir nodarījis lielākos postījumus, skaidro FM.

MK, lemjot par līdzfinansējuma apmēru, katru gadījumu izvērtēs atsevišķi atbilstoši atbildīgās ministrijas priekšlikumiem, ņemot vērā konkrētu liela stihisku nelaimju gadījumā radīto zaudējumu apmēru, atbilstoši samērīgumam un proporcionalitātei attiecībā uz pašvaldības plānotajiem budžeta izdevumiem kārtējā gadā.

Jau ziņots, ka trešdien, 9.augustā, tikšanās laikā FM panākta vienošanās, ka pašvaldības varēs saviem iedzīvotājiem vispirms izmaksāt primāro atbalstu līdz 3000 eiro mājas jumta un logu atjaunošanai vai nomaiņai, kas tiks piešķirts visiem iedzīvotājiem, kuru īpašumus - dzīvojamās mājas - ir skārusi vētra.

Trešdien finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) tikās ar pašvaldību vadītājiem, kuru teritorijas visvairāk ir skārusi pirmdienas vētra. Puses vienojās par vienoto pieeju primārās palīdzības sniegšanā cietušajām mājsaimniecībām un iedzīvotājiem, kas pašvaldībām būtu jānodrošina nekavējoties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu