Ziedu festivāls Lietuvā ir sasniedzis ziedēšanas kulmināciju

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Unikāli skaista vieta, kas noteikti jāredz šovasar - ziediem un dārzeņu puķu dobēm izrotāta Pakrojas muiža, kurā līdz rudens salnām turpinās Ziemeļeiropā lielākais „Ziedu, mākslas un mīlas“ festivāls. Un šogad muižas ziedu dārzos slēpjas arī viens vēl neatklāts noslēpums...

Vējdzirnavu "staros" slēpjas garšīgs noslēpums

Ziedu dārzi, kas stiepjas kā saules stari no Pakrojas muižas vējdzirnavām, ne tikai piesaista acis ar savu unikālo formu un ziedu skaistumu, bet arī slēpj negaidītu noslēpumu. Vērīgākie pamanīs, ka katrs stars ir atšķirīgs, un starp ziediem tiek stādīti arī dažādi garšaugi un dārzeņi. Te slēpjas neordināra ideja – visi ēdamie augi ir izkārtoti tā, lai no vienas dobes ņemtos dārzeņus un garšaugus uzreiz varētu pasniegt kā lieliski saskaņotu piedevu. Viens divi un tos var jaukt salātos - nav jādomā, vai viss saderēsies, jo par to bija padomāts jau stādīšanas laikā! Nav pārsteigums, ka „Trakterius“ kroga ēdienos katru dienu parādās svaigi, uz vietas audzēti garšaugi un lapu salāti, kas vilina ar garšām un aromātiem.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Dārzeņu dobes: (ne)tradicionāli, bet burvīgi

Kāposti, bietes, gurķi, cukini un citi dārzeņi Pakrojas muižas krāšņajos ziedu dārzos ieņem īpašu vietu jau otro gadu. Tie ir iestādīti ne tikai pie 18.gs. vējdzirnavām, bet arī citās vietās Ziemeļeiropas lielākā ziedu festivāla teritorijā. Atgriežoties pa vēstures takām, uzzināsim, ka savulaik arī daži dārzeņi tika uzskatīti par puķēm. Piemēram, kartupeļi un tomāti ilgu laiku tika audzēti nevis kā dārzeņi, bet skaistu ziedu dēļ!

Foto: Publicitātes foto

Ēdamie ziedi vilina ar nepazīstamām garšām

Pakrojas virtuvei ir arī muižnieciska piegarša - te var nogaršot... ziedus. Viduslaikos Eiropā ziedu ziedlapiņas tika uzskatītas par īstu delikatesi, un Vasaras ziedu festivālā ziedi kļuvuši ne tikai par dekorācijas elementu, bet arī par gardu galma virtuves sastāvdaļu. Piemēram, vai zinājāt, ka kliņģerīšu ziedlapiņām ir citrusaugļu garša, un nasturcijas ēdieniem piešķir vieglu piparu piegaršu? Un kur nu vēl muižā gatavots monardas saldējums, kas ar savu unikālo garšu patīkami pārsteidz ikvienu, kurš to nogaršojis!

Miljonu ziedu un aromātu jūra vasaras ziedu festivālā

Šovasar festivāla neskaitāmajos ziedu dārzos atgriezusies harmonija - ar pasteļkrāsām, elegantām ziedkopām un smalkajiem ziedu aromātiem, aicinot iegremdēties romantiskajā ziedu jūrā. Parfimēru darbnīca, kas atrodas muižas kungu mājā, katru dienu ver durvis, lai iepazīstinātu viesus ar no festivāla ziediem ražotajiem hidrolātiem, parādītu to ražošanas procesu un pavadītu burvīgā ceļojumā pa smaržu un skaistuma pasauli. Augi šeit nonāk no ziedu, zāļu un augu kaltētavas, kas tika atklāta tieši pirms gada. Šeit tiek kaltēti dažādi augi, kas izceļas ar ārstnieciskajām īpašībām: monarda, lavanda, timiāns, kliņģerīte, salvija, asinszāle u.c. Tieši šeit sagatavotos augus turpina veiksmīgi izmantot hidrolātu, eļļu un pat vēsturiskās spirta rūpnīcas produktu ražošanai.

Vēl brīnišķīgākas emocijas sniedz aktieru priekšnesumi un cirka mākslinieku triki uz vasaras ziedu fona, mazos apmeklētājus spēlēties aicina unikāls muižas rotaļu laukums, visus sagaida 19.gadsimta fotostudija, kostīmu istaba, tehnikas muzejs un citas interesantas vietas.

Pakrojas muiža atrodas pavisam netālu no Bauskas un Jelgavas, un vien divu stundu braucienā no Rīgas. Tā ir ne tikai Lietuvā lielākā muižas saimniecība, bet arī viena no 18 pievilcīgākajām kultūras tūrisma vietām Eiropā, kas ir ieguvusi Lietuvas „Gada tūrisma objekts 2018., 2019., 2021., 2022.“ titulu. Šeit ik gadu notiek unikāli ziedu un gaismas festivāli, kā arī tiek piedāvāta plaša izklaides programma visai ģimenei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu