Ķīna sāk militārās mācības Taivānas apkārtnē (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīna sestdien sāka militārās mācības Taivānas apkārtnē, šādi izsakot "stingru brīdinājumu" pēc Taivānas viceprezidenta Viljama Lai piestāšanas ASV sava ārvalstu brauciena laikā.

Lai, kurš nākamgad kandidēs Taivānas prezidenta vēlēšanās, piestāja Ņujorkā un atgriezās caur Sanfrancisko savā braucienā uz Paragvaju, kas ir viena no nedaudzajām valstīm, kuras diplomātiski atzīst Taivānu.

Ķīna nosauca Lai par "nemiera cēlāju" un solīja veikt "apņēmīgus un spēcīgus pasākumus, lai aizsargātu nacionālo suverenitāti".

Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijas Austrumu pavēlniecība sestdien "sāka kopīgas gaisa un jūras patruļas un jūras un gaisa spēku militārās mācības Taivānas salas apkārtnē," vēstīja valsts ziņu aģentūra "Sjiņhua", citējot armijas preses sekretāru.

Šo manevru mērķis ir pārbaudīt Tautas atbrīvošanas armijas spēju "iegūt kontroli pār gaisa un jūras telpu" un cīnīties "reālos kaujas apstākļos".

Tie arī iecerēti kā "stingrs brīdinājums "Taivānas neatkarības" separātistu slepenai norunai ar ārvalstu elementiem un viņu provokācijām," piebilda "Sjiņhua".

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu. Taivāna pastāvīgi dzīvo Ķīnas iebrukuma draudu ēnā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu