Gvatemalas prezidenta vēlēšanās uzvarējis sociāldemokrāts Bernardo Arevalo

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bernardo Arevalo
Bernardo Arevalo Foto: EPA/Scanpix

Gvatemalas prezidenta vēlēšanās svētdien uzvarējis sociāldemokrāts Bernardo Arevalo. Vēlēšanu otrajā kārtā sociologs un bijušais diplomāts Arevalo pārspēja bijušo pirmo lēdiju Sandru Torresu. Arevalo izcīnīja 58,3% balsu, bet Torresa ieguva 36,9% balsu, liecina Augstākās vēlēšanu padomes svētdienas vakarā publiskotie rezultāti pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas.

Arevalo, kurš solījis cīnīties pret korupciju un stiprināt demokrātiju, nomainīs amatā konservatīvo Alehandro Hiamateju.

Vēlēšanās bija tiesības piedalīties aptuveni 9,4 miljoniem vēlētāju, un Augstākās vēlēšanu padomes dati liecina, ka nodoti 4,2 miljoni derīgu biļetenu.

Vēlēšanas aizēnoja politiskās elites un ģenerālprokurora mēģinājumi tiesiskiem līdzekļiem aizkavēt Arevalo nākšanu pie varas. Eiropas Savienība pauda bažas par šādu praksi.

Pirms vēlēšanu pirmās kārtas 25.jūnijā vairāki nopietni kandidāti tika diskvalificēti, izraisot aizdomas, ka vēlēšanu amatpersonas izmanto savu varu, lai ietekmētu vēlēšanu iznākumu.

Vēlēšanu pirmajā kārtā Arevalo negaidot kļuva par otru spēcīgāko kandidātu. Pirmajā vietā ierindojās Torresa, kurai šis bija jau trešais mēģinājums kļūt par prezidenti. Iepriekšējās reizēs viņa arī zaudēja otrajā kārā.

Arevalo tēvs bija Gvatemalas pirmais demokrātiski ievēlētais prezidents Huans Hosē Arevalo. Torresa bija sieva Alvaro Kolomam, kurš prezidenta amatu ieņēma no 2008.gada līdz 2012.gadam. Centriski kreisā partija UNE, kuru Torresa palīdzēja izveidot, ir lielākā partija Gvatemalā. Pati Torresa savos politiskajos uzskatos nesen nosvērās uz centriski labējo pusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu