VIDEO Rīgas dome izskata iespēju noteikt lielāku atlaidi studentu mēnešbiļetei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rīgas domes (RD) Satiksmes un transporta lietu komiteja pirmdien uzdeva Satiksmes departamentam izvērtēt iespēju noteikt atlaides vienreizēja brauciena biļetēm studentiem, un noteikt lielāku atlaidi studentu mēnešbiļetei.

Jūlijā Rīgas domes deputāti atbalstīja ierosinājumu novirzīt izskatīšanai Satiksmes un transporta lietu komitejā jautājumu par vienreizējā brauciena atlaižu atjaunošanu studentiem pilsētas sabiedriskajā transportā.

Šodien komiteja uzklausīja deputātu un atbildīgo amatpersonu viedokļus.

Kā norādīja komitejas vadītājs Olafs Pulks (JV), minēto jautājumu jau iepriekš Satiksmes departamentam vajadzēja izdiskutēt ar studentu pārstāvjiem.

Patlaban nekādas iespējamās izmaiņas līdz 1.septembrim nevarēs pieņemt, jo saskaņā ar likumu kā minimums divas nedēļas nepieciešamas saistošo noteikumu grozījumu apspriešanai.

Apkopojot viedokļus, komiteja nolēma uzdot RD Satiksmes departamentam sagatavot saistošo noteikumu grozījumu projektu, izvērtējot iespēju noteikt atlaides vienreizēja brauciena biļetēm studentiem, kā arī izvērtēt iespēju noteikt lielāku atlaidi studentu mēnešbiļetei.

Kā norādīja Pulks, šajā lēmumā netika minētas konkrētas atlaižu summas. Pulks aicināja departamentu organizēt sanāksmes ar studentu pārstāvjiem un uzņēmumu "Rīgas satiksmi", lai departaments pēc iespējas ātrāk piedāvātu saistošo noteikumu grozījumus. Jebkurā gadījumā šie grozījumi būs vēlreiz jāskata komitejas sēdē un pēc tam domes sēdē.

Jau ziņots, ka Rīgas domē saņemts kolektīvais iesniegums par vienreizējā brauciena atlaides atjaunošanu studentiem. Iesniegumā apgalvots, ka pašreizējās cenu politikas dēļ studējošie ir spiesti iegādāties mēnešbiļeti par 15 eiro, pat ja tas ir finansiāli neizdevīgi, un sabiedriskais transports tiek izmantots reti.

Ja iepriekš studentam, kuram daļēju attālināto studiju ietvaros bija jādodas uz augstskolu divas dienas nedēļā, biļetes mēnesī izmaksāja 4,80 eiro, tad tagad jāiegādājas mēnešbiļete par 15 eiro vai par tādu pašu vienreizējo braucienu skaitu ir jāmaksā 36 eiro.

Latvijas studentu apvienība (LSA) iepriekš aģentūru LETA informēja, ka studējošajiem draudzīgākas pilsētas ir kaimiņvalstu galvaspilsētas - Viļņā 60 minūšu brauciens izmaksā 0,45 eiro, bet Tallinā deklerētiem iedzīvotājiem transports ir bezmaksas vai nedeklerētiem ar ISIC karti - 0,75 eiro par 60 minūšu braucienu. Tas ir uz pusi lētāk nekā Rīgā.

Atlaides vienreizējiem braucieniem esot atbalsts ikvienam studējošajam - neatkarīgi vai studējošais izmanto sabiedrisko transportu regulāri vai pēc vajadzības, uzskata LSA. Organizācija norādījusi, ja jārūpējas par ikviena studējošā labklājību un sabiedriskā transporta pieejamību kopumā.

Tādēļ LSA aicina rast iespēju atjaunot "Rīgas satiksmes" sabiedriskā transporta atlaides vienreizējiem braucieniem studējošajiem.

Rīgas dome pērn nolēma vienkāršot sabiedriskā transporta biļešu sistēmu, samazinot biļešu veidus un cenas. Pēc reformas iegādāto mēneša abonementa biļešu skaits pieaudzis par 20% salīdzinājumā ar 2022.gadā vidēji mēnesī iegādāto mēneša abonementa biļešu skaitu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu