"Jūs esat nepieciešama mūsu valstij." Grībauskaiti petīcijā aicina atkal kandidēt Lietuvas prezidenta vēlēšanās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijusī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite
Bijusī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite Foto: AP/Scanpix

Lietuvā tiešsaistē tiek vākti paraksti petīcijai, kurā bijusī valsts prezidente Daļa Grībauskaite tiek aicināta atkārtoti kandidēt uz valsts augstāko amatu.

Līdz otrdienas rītam petīciju vietnē "Peticijos.lt" parakstījuši vairāk nekā 8000 cilvēku.

Petīcijā "Aicinājums Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei kandidēt prezidenta vēlēšanās" pausts, ka Lietuva piedzīvo sarežģītus un bīstamus laikus, kad nepieciešama liela koncentrēšanās, gribasspēks un apņēmība. Petīcijas autori uzstāj, ka tieši Grībauskaitei piemīt tādas īpašības.

"Mēs jums ticam. Jūs esat nepieciešama mūsu valstij. Jūs esat nepieciešama mums. Jūs esat mūsu prezidente," lasāms petīcijā.

Pati Grībauskaite iepriekš paziņoja, ka neplāno vēlreiz kandidēt Lietuvas prezidenta vēlēšanās. Viņas birojā pirmdien to apliecināja atkārtoti.

"Prezidente jau ir paudusi savu pozīciju par nepiedalīšanos vēlēšanās," rakstiski komentēja Grībauskaites birojā.

Tikai astoņus mēnešus līdz nākamajām prezidenta vēlēšanām, kas Lietuvā gaidāmas maijā, publiski ir zināms par vienu kandidātu - Zemnieku un zaļo savienība prezidenta amatam ir izvirzījusi bijušo veselības ministru Aurēliju Verīgu.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka 2024.gada prezidenta vēlēšanās vislielākās iespējas uzvarēt ir pašreizējam valsts vadītājam Gitanam Nausēdam, tomēr viņš nav apstiprinājis, vai plāno kandidēt uz pārvēlēšanu amatā.

"Kā jau prezidents iepriekš vairākkārt ir teicis, viņš par kandidēšanu 2024.gada vēlēšanās plāno izlemt šā gada nogalē," pirmdien Lietuvas sabiedrisko raidorganizāciju LRT informēja Nausēdas birojā.

Lietuvas konstitūcija atļauj prezidentam ieņemt divus piecu gadu pilnvaru termiņus pēc kārtas. Atkārtota kandidēšana nav aizliegta. Lietuvā prezidentu vēlē tauta.

Grībauskaite, kas tagad ir 67 gadus veca, bija Lietuvas prezidente no 2009. līdz 2019.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu