Video Johannesburgā sākas BRICS samits, Krieviju Putina vietā pārstāv Lavrovs (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs Foto: JACOLINE SCHOONEES/DIRCO/via REUTERS

Otrdien, 22. augustā, Dienvidāfrikas lielākajā pilsētā Johannesburgā sācies piecu lielo jaunietekmes valstu - Brazīlijas, Krievijas, Indijas, Ķīnas un DĀR - jeb BRICS samits. Valstu vadītāji, izņemot Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, kurš nepiedalīsies samitā klātienē, savā starpā tiekas pirmo reizi kopš Covid-19 pandēmijas, vēsta ārvalstu mediji. 

Kā norāda analītiķi, īpašas cerības uz samitu liek Krievija, jo pēc tās iebrukuma Ukrainā tā ir nonākusi starptautiskajā izolācijā, tai vitāli ir nepieciešami jauni sabiedrotie.

Pirmo reizi pēdējo 10 gadu laikā samita laikā tiks apspriests BRICS paplašināšanas jautājums, jo arī vairākas citas valstis ir izteikušas vēlmi pievienoties blokam.

Uz samitu ir uzaicināti aptuveni 40 valstu vadītāji, no kuriem puse jau izteikuši vēlmi pievienoties blokam. Starp potenciālajiem kandidātiem ir Kazahstāna, Saūda Arābija, Irāna, AAE, Argentīna, Indonēzija, Ēģipte, Etiopija un ducis citu valstu, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

"Ja mēs paplašināsim BRICS valstu bloku, lai nodrošinātu tādu pasaules iekšzemes kopprodukta daļu, kas ir salīdzināma ar "Lielā septītnieka" (G7) daļu, mūsu kolektīvā balss skanēs skaļāk," intervijā laikrakstam "Financial Times" BRICS paplašināšanas mērķi raksturoja kāda anonīma Ķīnas amatpersona.

TVNET jau vēstīja, ka Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi orderi Krievijas diktatora Vladimira Putina aizturēšanai saistībā ar tūkstošiem bērnu izvešanu no okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krieviju. Tā kā DĀR ir SKT dalībvalsts, tai vajadzētu Putinu aizturēt, ja viņš ierastos valstī.

"Pēc abpusējas vienošanās Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins neapmeklēs samitu, bet Krievijas Federāciju pārstāvēs ārlietu ministrs [Sergejs] Lavrovs," jau jūlijā paziņojumā norādīja DĀR prezidenta Sirila Ramafosas preses sekretārs Vinsents Magvenja.

BRICS samits Johannesburgā notiek no 22. līdz 24. augustam.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu