Turcija pārmet ANO neitralitātes zaudēšanu Kiprā

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas ārlietu ministrs Hakans Fidans
Turcijas ārlietu ministrs Hakans Fidans Foto: ADEM ALTAN/AFP

Turcijas ārlietu ministrs Hakans Fidans otrdien apsūdzējis Apvienoto Nāciju Organizāciju par atteikšanos no neitralitātes, jo ANO Drošības padome kritizējusi Ziemeļkipras veikto būvniecību buferzonā, kas sadala Kipru, un nosodījusi uzbrukumus ANO miera uzturētājiem.

ANO Drošības padome pirmdien raksturoja ceļa būvniecību kā "status quo" pārkāpumu, kas ir pretrunā ar padomes rezolūcijām. Paziņojums tika izplatīts pēc slēgtām ārkārtas apspriedēm, kurās piedalījās 15 padomes locekļi.

Kipra ir sadalīta kopš 1974.gada, kad Turcijas karaspēks okupēja salas ziemeļu trešdaļu, reaģējot uz toreizējās Atēnu militārās huntas atbalstīto apvērsumu, kura mērķis bija salas apvienošanās ar Grieķiju. Pašlaik Ziemeļkipras teritorijā joprojām uzturas aptuveni 35 000 vīru liels Turcijas militārais kontingents, un pašpasludinātā turku republika, kuru atzīst vienīgi Ankara, faktiski pilnībā ir atkarīga no Turcijas ekonomiskā atbalsta.

Tā dēvēto Ziemeļkipras Republiku no grieķu pārvaldītās salas daļas, kas ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, atdala ANO kontrolēta buferzona. Pagājušajā nedēļā Ziemeļkipras spēki uzbruka ANO miera uzturētājiem, kad tie mēģināja apturēt ceļa būvniecību buferzonā netālu no Larnakas.

Turcijas ārlietu ministrs paziņoja, ka, Turcijas skatījumā, ANO ar šo soli ir zaudējusi savu neitralitāti. Fidans apgalvoja, ka Kipras grieķiem ir atļauts turpināt līdzīgus ceļubūves projektus.

Iepriekš Turcijas Ārlietu ministrija noraidīja ANO Drošības padomes pausto nosodījumu, kas esot "atrauts no reālās situācijas uz vietas". Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pirmdien pēc valdības sēdes nosauca ANO miera uzturētāju rīcību par nepieņemamu un apsūdzēja tos aizspriedumos pret Kipras turkiem.

ANO Drošības padome pauda gandarījumu par to, ka Ziemeļkipra ir apturējusi būvniecību un izvedusi tehniku un personālu. Tā aicināja abas puses izrādīt elastību un atbalstīt ANO sūtņa centienus "risināt sarunas par savstarpēji saskaņotu attīstību attiecīgajā teritorijā".

Ziemeļkipras iecerētais ceļš nodrošinātu Kipras turkiem tiešu piekļuvi buferzonā esošajai Pilai, apejot kontrolpunktu britu militārās bāzes ziemeļu malā, kas ir viena no divām bāzēm, kuras Lielbritānija saglabāja Kiprā pēc tam, kad tā 1960.gadā ieguva neatkarību no Apvienotās Karalistes. Kipras grieķi savukārt uzskata, ka ceļa izbūvei militāri mērķi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu