VIDEO Jau tagad 85% no seniora pensijas aiziet pansionātam; nākošgad cenas pieaugs par vēl 200 eiro (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Latvijas Televīzijas

Vidējā samaksa par dzīvi sociālās aprūpes namos Latvijā sasniedz 800 līdz 1000 eiro mēnesī. Jau šobrīd lielākā daļa seniora pensijas aiziet pansionāta izmaksu segšanai, bet nākošajā gadā cenas plānots palielināt par vēl 200 eiro, vēsta Latvijas Televīzija.

Cēsu aprūpes nama kliente Rita pansionātā dzīvo jau 13 gadus. Maija pansionātā nonākusi, vairs nespēdama par sevi parūpēties pati. Mārcienas pansionāta kliente Vera pansionātā nonāca, jo smagi saslima viņas meita un mājās kundzei vairs palikt nebija iespējams.

Lai gan pansionāti palīdz cilvēkiem, kas nonākuši krīzes situācijās, cena par uzturēšanos šajos aprūpes namos nav lēta - klientam mēnesī jāatvadās no 800 līdz 1000 eiro, kas ne katram ir pa kabatai. Vairumā gadījumu aptuveni 85% no seniora pensijas aiziet aprūpes nama izmaksu segšanai, bet trūkstošo daļu palīdz nosegt pašvaldības vai seniora tuvinieki.

Cēsu pilsētas pansionāta direktore Inga Gunta Paegle sacīja, ka pansionāta cenas ar katru gadu pieaug, arī nākošajā gadā tās pieaugs par aptuveni 200 eiro, tādēļ vairums senioru cenšas maksimāli ilgi palikt savās dzīvesvietās.

Cēsu novada Sociālā dienesta direktors Ainārs Judeiks vēsta, ka pašvaldības investē ļoti lielus līdzekļus, lai palīdzētu senioriem segt dzīvošanas izmaksas.

"Domāju, ka nākamgad summa sasniegs miljonu," vēsta direktors.

Viņš norāda, ka vēl liela problēma Latvijā ir tā, ka vairums aprūpes namu jau šobrīd ir pilni un ļoti daudz senioru valstī vēl tikai gaida uz iespēju nokļūt pansionātos.

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu