Pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas fasādes piestiprinās valsts aizsargājama kultūras pieminekļa zīmi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

29.augustā, plkst.10 pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas fasādes tiks piestiprināta valsts aizsargājama kultūras pieminekļa zīme, informēja LNB pārstāve Anna Muhka.

Pasākumā piedalīsies Kultūras ministrijas, UNESCO, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes, Latvijas Arhitektu savienības, LNB Atbalsta biedrības un citu institūciju pārstāvji.

Pēc tam LNB "Klīversalas" zālē interesenti aicināti uz sarunu par mūsdienu arhitektūras vietu kultūras mantojuma aizsardzībā un saglabāšanā.

Sarunā tiks akcentēts divu Latvijā dzimušu arhitektūras meistaru - Gunāra Birkerta un Meinharda fon Gerkāna - radošais mantojums, jo šogad pieminekļa statuss piešķirts arī fon Gerkāna projektētajai ēkai "Villa Guna".

Sarunā piedalīsies Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis, žurnāla "Latvijas Architektūra" galvenais redaktors un 16 arhitektūras grāmatu autors Jānis Lejnieks, grāmatu "Villa Guna. Māksla dzīvot" un "Arhitekts Meinhards fon Gerkāns Latvijā" autore un arhitektūras kritiķe Agrita Lūse.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, LNB jauno ēku jeb "Gaismas pili" oficiāli atklāja 2014.gada 29.augustā.

LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā. Tās būvdarbus veica "Nacionālā būvkompāniju apvienība", ko veidoja trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto būve.

Tā saņēmusi vairākas starptautiskas un pašmāju atzinības: ASV Arhitektu savienības ALA balvu par labāko arhitektūras projektu ārpus ASV, "BBC" titulu "Ten of the most beautiful modern libraries in the world", Londonas grāmatu tirgū iegūto Starptautisko izcilības balvu nominācijā "Gada bibliotēka 2018", kā arī apbalvojumus "Gada labākā būve Latvijā" un "Latvijas būvniecības gada balva" 2014.gadā, Rīgas balvu arhitektūrā un citas.

Savukārt "Villa Guna" ir 2007.gadā Meinharda fon Gerkāna un dizaineres Gunas Eglītes radīta ēka Jūrmalā, kas atspoguļota vairāk nekā 40 starptautiskās publikācijās, 2008.gadā saņēmusi Arhitektūras godalgu no Čikāgas "Athenaeum" arhitektūras un dizaina muzeja un citas atzinības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu