Dzērājšoferis Dobeles novadā mēģina policistiem iedot vairāk nekā 1300 eiro lielu kukuli (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

20. augustā pamatīgās nepatikšanās iedzīvojies kāds "Audi" vadītājs - viņš bija sēdies pie stūres 1,41 promiles reibumā, vīrietim nebija vadītāja apliecības, turklāt viņš centies "izpirkt" savus grēkus, piedāvājot policistiem kukuli.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Rietumzemgales iecirkņa Reaģēšanas nodaļas amatpersonas Dobeles novadā, uz ceļa Dobele – Lestene – Tukums, apturējušas kādu 1981. gadā dzimušu “Audi” vadītāju, kurš sēdies pie stūres 1,41 promili lielā alkohola reibumā, kā arī bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām.

Transportlīdzekļa vadītājs centies “izpirkt” savus grēkus, piedāvājot amatpersonām prāvu naudas summu, neapzinoties, ka šādā veidā pārkāpumu klāsts tikai palielinās.

Par šiem pārkāpumiem tika sākti divi kriminālprocesi – viens par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesību un ja vadītājs atrodas alkohola ietekmē un otrs par kukuļdošanu.

Pagājušajā nedēļas nogalē pulksten 20.34 Dobeles novadā, Dobeles pagastā, ceļa posmā Dobele – Lestene - Tukums Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Rietumzemgales iecirkņa Reaģēšanas nodaļas amatpersonas, veicot satiksmes uzraudzību, apturēja kādu “Audi” markas spēkratu.

Apturot transportlīdzekli un veicot pārbaudes, tika konstatēts, ka automobiļa vadītājs, kāds 1981. gadā dzimis vīrietis, transportlīdzekļa vadību uzņēmies, esot pamatīgā “kunga prātā”. Proti, izelpotā gaisa pārbaudē noskaidrots, ka vīrietis pie stūres sēdies 1,41 promili lielā alkohola reibumā, kā arī bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām.

Par šo pārkāpumu tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 262. panta pirmās daļas par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesību un ja vadītājs atrodas alkohola ietekmē. Par šādu pārkāpumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

Transportlīdzekļa vadītājs pārkāpumu konstatēšanas brīdī sapratis, ka sods par veiktajiem pārkāpumiem būs bargs un, gribēdams no tā izvairīties, sasparojies uz vēl vienu nelikumīgu rīcību – mēģinājis ar citu dokumentu kopumu amatpersonām nodot arī 50 eiro banknoti un savas darbības nav pārtraucis, paaugstinot summu un jau atklātākā veidā turot rokās vairākas banknotes ar kopējo summu 1305 eiro. Ņemot vērā šo rīcību, papildus kriminālprocesam par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā un bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām vīrietim tika sākts vēl viens kriminālprocess par kukuļdošanu, pēc Krimināllikuma 323. panta pirmās daļas – par kukuļa, tas ir, materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, došanu vai piedāvāšanu vai par kukuļa apsolīšanu pēc tā pieprasīšanas personiski vai ar starpnieku valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību, neatkarīgi no tā, vai nodotais, piedāvātais vai apsolītais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai. Par šādu pārkāpumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu