Šobrīd arvien izteiktāk iezīmējas problēmsituācija, ka lielo banku izvēlīgās finansēšanas un riska politikas dēļ mazie un vidēji uzņēmumi (MVU) Latvijā sastopas ar grūtībām saņemt aizdevumu. Balstoties uz pēdējiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 99,8% no ekonomiski aktīvajiem komersantiem Latvijā ir tieši MVU, no kuriem 92,1% ir mikrouzņēmumi.

Taču, neskatoties uz to nozīmīgo lomu Latvijas ekonomikā, pēdējo divu gadu laikā aizdevumu neizsniegšana ir kļuvusi par akūtu problēmsituāciju. Plašāk par finansējuma nepieciešamību MVU, par lielākajām kļūdām un šķēršļiem finansējuma saņemšanai un to, kas nepieciešams jaunajiem uzņēmējiem, intervijā tiešsaistes žurnālam Klik stāstīja "SME Finance" Latvijas filiāles vadītājs Agris Indričevs.

- MVU ļoti svarīgs ir finansējums – bez tā nekas nevar notikt. Kādi vispār ir tie galvenie riski šiem uzņēmumiem? Kādēļ MVU bankas ļoti bieži atsaka finansējumu?

- Šeit primāri jārunā par noteiktu banku riska apetīti un kredītu summām. Diezgan ilgu laiku bankām ir izteikta tendence sadarboties ar zemāka riska klientiem un lielākām kredītu summām. Tas ir saistāms ar Latvijas banku iekšējiem regulējumiem un citām niansēm. Vēl arī kredītu uzturēšana.

Kopumā bankām mazo uzņēmumu apkalpot nav izdevīgi, lai gan ir bankas, kas būtībā pat neizskata neko, kas ir mazāks par 300 000 eiro, jo praktiski tas nav viņu biznesa mērķis - tas neatmaksājas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X