Valdības krīze Igaunijā: Kallasas vīrs pārdos viņam piederošās kapitāldaļas uzņēmumā, kas darbojas Krievijā (2)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Igaunijas premjerministres Kajas Kallasas vīrs Arvo Halliks, kuram daļēji piederošā uzņēmuma darbība Krievijā izraisījusi valdības krīzi, piektdien paziņoja, ka pārdos savas kapitāldaļas loģistikas kompānijā "Stark Logistics" un izstāsies no dalības uzņēmumā.

"Saistībā ar medijos izskanējušo es saprotu, ka neatkarīgi no atbildēt manas sievas darbu ietekmēs jautājumi, kas saistīti ar manu uzņēmējdarbību, kapitāldaļām un darbu "Stark Logistics", kas pēc mūsu klienta "Metaprint" pasūtījuma veic pārvadājumus no Igaunijas uz Krieviju," paziņoja Halliks.

"Tādēļ šodien esmu vienojies ar citiem "Stark Logistics" līdzīpašniekiem nekavējoties pārdot visas manas akcijas atpakaļ "Stark Logistics", atkāpties no kompānijas padomes, lauzt manu līgumu par finanšu direktora darbu un atteikties no visiem amatiem un pienākumiem un nodot tos citiem darbiniekiem," piebilda Kallasas vīrs.

Kā pauda Halliks, "Stark Logistics" pēdējos 14 gadus ir bijusi nozīmīga daļa viņa karjerā un kā uzņēmējs un finanšu direktors vienmēr esot rīkojies atbilstoši likumam, zināšanām un vērtībām.

"Par pārvadājumiem pēc mūsu klienta pasūtījuma esam runājuši vairākkārt, un mēs uzskatījām, ka rīkojamies pareizi, palīdzot īstajiem cilvēkiem un glābjot labu Igaunijas uzņēmumu, pretēji mēs nevarējām rīkoties. Es saprotu, ka daudziem Igaunijā tā nešķiet - un pretēji -, nešķiet morāli pareizi, ņemot vērā Krievijas agresijas karu," piebilda uzņēmējs.

"Es atvainojos par radušos situāciju un kaitējumu, kas nodarīts manai sievai. Es apliecinu visiem, ka mana sieva nezināja par manu uzņēmējdarbību. Par to esam runājuši tikai šonedēļ pēc medijos izskanējušā, un viņas vērtējums ir bijis skaidrs - nav nekādu apstākļu, kas attaisnotu tādus pārvadājumus," viņš teica.

"Tomēr man vairs nepietiek tikai ar šo pārvadājumu apturēšanu. Es nevaru uzņemties atbildību par savu klientu un savu biznesa partneri vairāk kā jebkurš uzņēmums varētu zināt par savu klientu. Šajos apstākļos man labāk būs aiziet no "Stark Logistics" un uzņēmuma kopumā," piebilda Halliks.

Viņš arī precizēja informāciju par Kallasas sniegto aizdevumu viņa uzņēmumam. Halliks stāstīja, ka Igaunijas premjerministre viņa uzņēmumam aizdevusi 350 000 eiro, kas izmantoti dažādos investīciju projektos. Vasaras laikā aizdevums Kallasai ir atmaksāts, un viņš nekad ar Kallasu neesot apspriedis investīciju būtību.

Pati Kallasa paskaidroja, ka ir aizdevusi 350 000 Hallika holdinga kompānijai "Novaria Consult", kas lielākoties darbojas finanšu sektorā. Jūlijā viņa uzņēmumam aizdevusi vēl 20 000 eiro investīciju mērķiem. Ar "Novaria Consult" starpniecību Hallikam pieder 24,8% "Stark Logistics" kapitāldaļu.

"Stark Logistics" apgrozījums pērn bija 13 miljoni eiro, kas ir par 15,1% vairāk nekā 2021.gadā, bet peļņa šajā laika posmā saruka par 24,7% līdz 387 600 eiro.

Gada finanšu pārskatā uzņēmuma vadība norādīja, ka pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā ir mainījušās piegāžu ķēdes, preču kustības virzieni un intensitāte. Uzņēmuma darbību ietekmēja arī augstās degvielas cenas un darbaspēka trūkums.

Lielāko daļu ieņēmumu jeb 8,4 miljonus eiro "Stark Logistics" pērn guva Vācijā. Ārpus Eiropas Savienības uzņēmuma apgrozījums sasniedza 2,1 miljonu eiro.

"Stark Logistics" vairākums pieder Marti Lemendikam, bet vēl 24,8% uzņēmumam pieder Kristjanam Krāgam.

Jau vēstīts, ka Igaunijas sabiedriskās raidorganizācija ERR trešdien ziņoja, ka Kallasas vīram daļēji piederošais loģistikas uzņēmums "Stark Logistics" kara Ukrainā laikā turpina darbību Krievijā.

Komentējot izskanējušās aizdomas, "Stark Logistics" uzsvēra, ka kara laikā tam Krievijas klientu nav bijis, taču tas apkalpo Igaunijas klientu uzņēmumu "Metaprint", kura aerosola iepakojuma rūpnīca beidz darbību Krievijā, un pēdējais šī klienta sūtījums no Krievijas tiks piegādāts septembrī.

Igaunijas prezidents Alars Kariss aicinājis Kallasu sniegt detalizētāku skaidrojumu par publiski izskanējušo informāciju.

Savukārt Igaunijas parlamenta opozīcijā esošās Centra partijas frakcijas ārkārtas sanāksmē piektdien nolemts sākt sarunas ar citām partijām par neuzticības izteikšanu premjerministrei. Centra partija sarunās cer iegūt skaidru viedokli arī no Kallasas vadītās Reformu partijas un tās partneriem valdības koalīcijā "Igaunija 200" un sociāldemokrātiem.

Kallasa ir Igaunijas premjerministre kopš 2021.gada janvāra. Pēc šogad martā notikušajām parlamenta vēlēšanām, kurās Kallasa uzvarēja, viņa izveidoja savu trešo valdību pēc kārtas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu