Pētījums: Marsa kolonizēšanai būtu nepieciešami vien 22 cilvēki (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kolonija uz Marsa mākslinieka interpretācijā
Kolonija uz Marsa mākslinieka interpretācijā Foto: Shutterstock

Jaunā optimistiskā pētījumā aplēsts, ka Marsa kolonizēšanai būtu nepieciešami vien 22 cilvēki. Daudzi eksperti gan iebilst, sakot, ka būtu vajadzīgs krietni vairāk cilvēku, lai uz Sarkanās planētas uzturētu pastāvīgas cilvēku apmetnes.

Pētījumā, kas augšupielādēts arhīvā “arXiv” un vēl nav recenzēts, zinātnieki izmantoja īpašu datorprogrammu, lai paredzētu, cik daudz cilvēku nepieciešams, lai uz Marsa uzturētu koloniju. Datorprogramma simulēja arī to, cik labi cilvēku grupas, balstoties uz personības tipiem, reaģē uz dažādiem izaicinošiem scenārijiem.

Modelī tika ņemti vērā četri personības tipi: samiernieciskie, kuri nav konkurējoši un agresīvi; sociālie, kuri ir ekstraverti un labi jūtas sabiedrībā; reaktīvie, kuriem ir grūti pielāgoties izmaiņām rutīnā, un neirotiķi, kuri ir ļoti konkurējoši un agresīvi. Attiecīgo personības tipu daudzums un attiecība vēlāk modelī tika dažādota.

Pētījumā atklājās: ja lielākā daļa no Marsa kolonizatoriem būtu sociālie, tad pietiktu ar 22 cilvēkiem, lai uzturētu koloniju. Ja lielākā daļa būtu neirotiķu vai reaktīvo, tad būtu nepieciešama lielāka cilvēku grupa.

Pirmās Marsa kolonijas izmēra ierobežošana ir ļoti svarīga. Jo vairāk cilvēku dosies uz Marsu, jo vairāk aprīkojuma būs nepieciešams, kas savukārt visu sadārdzinās.

Šim modelim gan ir daudz ierobežojumu, proti, tajā pieņemts, ka kāds uz Marsa jau būs uzbūvējis kolonijas infrastruktūru – ēkas, transportlīdzekļus un citu aprīkojumu. Pirmajiem kolonistiem arī būs pieejama enerģija nākamajiem septiņiem gadiem, ko ražo miniatūrs kodolreaktors. Modelī arī simulēti tikai pirmie 28 kolonijas gadi.

Citi pētnieki gan ir skeptiski, sakot, ka 22 kolonisti ir krietni par maz, lai nodrošinātu autonomu un funkcionējošu koloniju eksistenci uz Marsa. Iepriekšējos pētījumos parādīts, ka tam būtu nepieciešami vismaz 110 cilvēki, vēstīts izdevumā “Live Science”.

Kādā citā pētījumā savukārt aprēķināts, ka vienvirziena ceļojumam uz Centaura Proksimu – Saules sistēmai vistuvāk esošo zvaigzni – kuras sistēmā varētu izveidot ģenētiski dzīvotspējīgu cilvēku populāciju, būtu nepieciešami vismaz 98 cilvēki.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu