Lietuva uzaicina Vatikāna pārstāvi uz sarunu par pāvesta izteikumiem par "Krievijas diženumu" (6)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvas Ārlietu ministrija uzaicinājusi uz sarunu Vatikāna pārstāvi Lietuvā saistībā ar pāvesta Franciska izteikumiem videokonferencē ar Krievijas katoļu jauniešiem, kuros viņš cildināja "Krievijas diženumu".

"Ārlietu ministrija uzaicinājusi apustulisko nunciju uz sarunu septembra sākumā, kad arhibīskaps Petars Rajičs atgriezīsies no atvaļinājuma," aģentūrai BNS sacīja Lietuvas ārlietu ministra Gabrieļus Landsberģa preses sekretāre Paulīna Levickīte.

Pāvests piektdien videouzrunā jauniešu grupai Sanktpēterburgas katoļu baznīcā sacīja, ka "jūs esat dižās Krievijas, dižo svēto, valdnieku, Pētera I, Katrīnas II, krievu tautas ar dižu kultūru un dižu cilvēcību bērni", dzirdams internetā publiskotajā videoierakstā.

Ukraina par šiem izteikumiem apsūdzēja pāvestu imperiālistiskas propagandas izplatīšanā.

Pēc pāvesta izteikumiem Lietuvas vēstniecība pie Svētā Krēsla publicēja apustuliskās nunciatūras Kijivā argumentus, ka tā "stingri noraida iepriekš minētās interpretācijas, jo pāvests Francisks nekad nav atbalstījis imperiālistiskus priekšstatus".

Vēstniecība nesniedza Lietuvas diplomātisko vērtējumu.

Levickīte sacīja, ka vēstniecība šo nostāju, kas tika publicēta sociālajā tīklā "Facebook", nav pārrunājusi ar Ārlietu ministriju.

Ukrainas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Olehs Nikolenko sacīja, ka pāvesta izteikumi ir "ļoti neveiksmīgi".

"Tieši ar šādu imperiālistisku propagandu, "garīgām saitēm" un "nepieciešamību" glābt "dižo māti Krieviju" Kremlis attaisno tūkstošiem ukraiņu nogalināšanu un simtiem Ukrainas pilsētu un ciemu iznīcināšanu," viņš sacīja pirmdien.

"Ļoti žēl, ka Krievijas lielvalstnieciskuma idejas, kas patiesībā ir Krievijas hroniskās agresivitātes cēlonis, apzināti vai neapzināti izskan no pāvesta mutes, lai gan viņa misija, mūsu izpratnē, ir atvērt Krievijas jaunatnei acis uz pašreizējās Krievijas vadības destruktīvo kursu," norādīja Nikolenko.

Savukārt Krievijas diktatora Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs uzteica pāvestu par to, ka viņš zina Krievijas vēsturi, un norādīja, ka Franciska teiktais ir saskaņā ar Krievijas varasiestāžu centieniem pastāvīgi atgādināt jaunatnei par "Krievijas diženumu".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu