Gabonas pučisti ieceļ pagaidu prezidentu (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Gabonā varu pārņēmusī armijas vadība trešdien paziņoja, ka Republikas gvardes komandieris Briss Klotērs Oligi Ngema kļūs par "pagaidu prezidentu".

Mediji ziņoja, ka Ngema ir armijas gāztā prezidenta Ali Bongo brālēns.

Virsnieku grupa, ka sevi dēvē par Pārejas un institūciju atjaunošanas komiteju, trešdienas vakarā valsts raidkompānijā "Gabon 24" paziņoja par Ngemas iecelšanu par pagaidu prezidentu.

Vairākas stundas pēc tam, kad armijas vadība pārņēma varu, prezidents Ali Bongo vērsās ar aicinājumu pie sabiedrības no vietas, kur viņš tiek turēts mājas arestā. Bongo īsā video paziņoja, ka ir nelikumīgi aizturēts savā rezidencē, un aicināja Gabonas tautu "taisīt troksni".

Virsnieku grupa valsts televīzijā paziņoja, ka Bongo tiek apsūdzēts valsts nodevībā.

Reģionālās un starptautiskās organizācijas pauda bažas par Gabonā notikušo puču.

Āfrikas Savienība trešdien paziņoja, ka nosoda apvērsuma mēģinājumu, un aicināja mierīgi atrisināt pēcvēlēšanu krīzi šajā valstī.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs nosodīja apvērsuma mēģinājumu kā līdzekli pēcvēlēšanu krīzes atrisināšanai un apliecināja, ka viņš ir stingri pret militāriem apvērsumiem.

Gabonas armijas vadība naktī uz trešdienu televīzijā paziņoja, ka pārņem varu valstī, apgalvojot arī, ka neseno prezidenta vēlēšanu rezultāti ir falsificēti.

Valsts institūcijas tiek nekavējoties izformētas, vēlēšanu rezultāti anulēti un robežas slēgtas, paziņoja virsnieku grupa, kas sevi dēvē par Pārejas un institūciju atjaunošanas komiteju. Komiteja nolēmusi "izbeigt patlabanējo režīmu", sacīja viens no virsniekiem.

Dažas stundas pirms virsnieku paziņojuma centrālā vēlēšanu komiteja pavēstīja, ka līdzšinējais prezidents Ali Bongo Ondimba vēlēšanās uzvarējis, saņemot 64,27% balsu. Viņa galvenais sāncensis Alberts Ondo Ossa saņēmis 30,77% balsu.

Bongo šis būtu bijis trešais pilnvaru termiņš. Viņa ģimene valstī valdījusi vairāk nekā 55 gadus.

26.augusta vēlēšanas izpelnījušās pārmetumus. Valdība atslēdza internetu, kamēr nedēļas nogalē tika skaitītas balsis. No plkst.19 līdz plkst.6 tika izsludināta komandanta stunda, vairāku Francijas radio translācija apturēta.

Vēlēšanās nebija starptautisko novērotāju, ārvalstu žurnālistu akreditācijas lūgumi tika noraidīti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu