Madeiras ceļvedis: 11 lietas, kas jāizdara, atpūšoties šajā salā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ronstik/Shutterstock

Madeira ir īstena Atlantijas okeāna pērle – šī sala ir uzskatāma par vienu no pasaulē vecākajiem elitārajiem kūrortiem. Madeirā ir vienlīdz piemēroti apstākļi un piedāvājums gan mierīgas, gan aktīvas atpūtas cienītājiem, turklāt ar neskartas un mežonīgas dabas ainavām bonusā. Sekojot “Novatours” speciālistu ieteikumiem, tu varēsi iepazīt šo salu krustu šķērsu, atgriežoties mājās ar pozitīvu un krāsainu fotomirkļu bagāžu.

Stāvēt virs bezdibeņa un vērot vaļus

Ar autobusu vai nomas auto dodies uz augstāko zemesragu Eiropā – Kabu Žirau (Cape Girão). Uzbraucot virsotnē, Atlantijas okeāns burtiskā nozīmē būs zem tavām kājām. Maršruts no Funšalas ved cauri gleznainajam Camara de Lobos ciemam. Pa ceļam varēsi aplūkot vīna pagrabus, senu baznīcu un banānu plantācijas.

Kāpjot kalnos pa līkumotu serpentīnu, sasniegsi skatu platformu. Brīdinām, lai uzkāptu uz tās, būs jāsaņemas, jo no bezdibeņa tevi atdalīs vien caurspīdīga rūdītā stikla grīda.

Augšā var uzbraukt arī ar vagoniņu, kura slīpums ir 70 grādi. Nervus kutinošais brauciens virs bezdibeņa ļauj izbaudīt īpašu pieredzi.

No gandrīz 600 metru augstuma, ar pilnu krūti ieelpojot tīro kalnu gaisu ar eikalipta dvesmu, varēsi zem savām kājām redzēt stāvo klinti, pret kuru triecas okeāna viļņi, no putna lidojuma baudīt brīnišķīgu skatu uz Funšalas pilsētu un Atlantijas okeāna plašumiem, un veiksmes gadījumā ieraudzīt arī lielos vaļus.

Ar auto izbraukt caur ūdenskritumu

Madeirā ir iespējams izbaudīt patiešām unikālu pieredzi – ar auto izbraukt caur ūdenskritumu. Lai to piedzīvotu, dodies uz Anjosas ūdenskritumu (Cascata dos Anjos), kas atrodas vien 25 kilometrus  uz rietumiem no Madeiras galvaspilsētas Funšalas, 30 minūšu brauciena attālumā no pilsētas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by My Guide Madeira (@myguidemadeiratours)

Apmeklēt Kolumba māju

Ar kuģīti, kas katru rītu atiet no Madeiras, dodies uz Porto Santo salu, kas atrodas vien 40 km attālumā. Jau pa trapu nokāpjot no klāja, tevi apņems mierīga atmosfēra, kas ļoti atšķiras no kūrortos ierastās trokšņainās dzīves. Vispirms dodies tiešā ceļā uz zelta smilšu pludmali.

Sausais klimats un nemainīgi tīkamā ūdens un gaisa temperatūra Porto Santo ļauj peldēties visu gadu.

Laisko atpūtu vari dažādot, nirstot ar akvalangu, uzkāpjot uz ūdensslēpēm vai izbraucot kādu loku ar katamarānu.

Pēc pludmales prieku baudīšanas ieplāno Vila Baleira apmeklējumu. Šeit varēsi aplūkot divas vēsturiskas ēkas, no kurām viena uzcelta jau tālajā 1480. gadā. Savulaik šajā mājā dzīvojis Amerikas atklājējs Kristofors Kolumbs, un tagad te darbojas muzejs. Starp tā eksponātiem ir atrodami arī dokumenti, kas apliecina Kolumba gatavošanos ceļojumam apkārt pasaulei, kā rezultātā viņš atklāja Jauno pasauli. Muzeja ekspozīcijā ir arī leģendāru buru kuģu modeļi, senas kartes un portreti.

Pieskarties melnajam gulbim

Netālu no Funšalas kalna virsotnē slejas Montes pils, ko ieskauj zaļojošs un ziedošs tropu dārzs, ko zinātāji dēvē par skaistāko visā pasaulē. Augi uz šo dārzu savulaik tikuši atvesti no dažādām pasaules malām, un tagad plašajā teritorijā aug skotu virši, beļģu acālijas, milzu papardes, stalti lauru koki, vareni ciedri un daudzi citi reti floras pārstāvji.

Jārēķinās, ka teritorija ir liela un būs daudz jāstaigā, tāpēc izvēlies ērtus apavus.

Pastaigājoties pa ēnainām takām, satiksi krāšņus pāvus un Indonēzijas cīņas gaiļus, savukārt ezerā, kas atrodas dārza centrā, peld melnie un baltie gulbji. Tie ir pieraduši pie cilvēku klātbūtnes, tādēļ, ļoti iespējams, tev izdosies pieskarties gulbju mīkstajām dūnām.

Pēc tam dodies uz Montes pili, kas celta 18. gadsimtā, bet mūsdienās pilda muzeja lomu. Šeit varēsi aplūkot iespaidīgu derīgo izrakteņu kolekciju, kā arī, uzkāpjot skatu laukumā, apbrīnot Madeiras galvaspilsētu un Atlantijas okeāna zilos ūdeņus no 600 metru augstuma.

Doties pastaigā pa lauru mežu

Plašā teritorijā plešas Madeiras dabas parks ar slavenajiem lauru mežiem jeb laurisilvu. Pastaigājoties pa ēnainām alejām, varēsi apbrīnot mūžseno, vareno koku lapotni, ieelpojot pikanto, ārstniecisko aromātu.

Daudzi lauru dzimtas koki šajā parkā ir unikāli ar to, ka dabiskajā vidē nav sastopami nekur citur kā tikai Madeirā.

Daži no tiem ir īsteni milži un sasniedz pat 40 m augstumu. Pamīšus ar lauriem parkā aug arī simtiem citu subtropu augu sugu, tostarp palmas un orhidejas.

Nobaudīt madeiru

Madeirā tiek ražota madeira - viens no smalkākajiem Dienvideiropas deserta sarkanvīniem, kas savu nosaukumu ieguvis tieši par godu šai salai. Tādēļ Madeira ir īstā vieta, kur degustēt šo izslavēto dzērienu. Tas atrodams ikviena salas restorāna un krodziņa piedāvājumā, bet,

lai iepazītu leģendārā dzēriena vēsturi un gatavošanas procesu, dodies uz Madeiras Vīna muzeju.

Tas atrodas Funšalas centrā un ir slavens ar savu interesanto ekspozīciju. Šeit varēsi aplūkot ne vien madeiras mucas un tvertnes, bet pat 300 gadus senu vīnogu presi. Nonākot degustācijas telpā, tava glāze tiks piepildīta ar dzintardzelteno dzērienu. Iedzerot malciņu, aromātā un pēcgaršā varēsi sajust izteiktas karameļu un riekstu notis.

Iepazīties ar vaļu medniekiem

Līdz 20. gadsimta vidum Madeirā bija populāras vaļu medības, un zvejnieku ciemats Kanikala bija vaļu mednieku Meka. Mūsdienās arhipelāga ūdeņi ir dabas rezervāts, kura teritorijā ir stingri aizliegts nogalināt visus jūras zīdītājus.

Kanikalā joprojām valda īpaša atmosfēra, un ieliņās ir iespējams sastapt kādreizējos vaļu medniekus.

Atrodoties šeit, noteikti apmeklē 1989. gadā atklāto Vaļu medību muzeju, kur varēsi aplūkot interesantu ekspozīciju, uzzinot, kā izskatījās vaļu medību kuģi un kā tika apstrādāti nomedītie jūras milži. Pēc muzeja vari apmeklēt vietējo pludmali, lai izbaudītu atvēsinošu peldi un pasauļotos zili melnajās smiltīs.

Vērot saullēktu virs Atlantijas okeāna

Pašā rīta agrumā atstāj savu ērto gultu viesnīcā un steidzies pretī saulei. Lai to paveiktu, ceļā jādodas vēl tumsā, jo vispirms jāiekaro Pico do Arieiro – Madeiras trešā augstākā virsotne, ko no Funšalas iespējams ērti sasniegt ar auto. Nonākot galamērķī, tavam skatam pavērsies neaizmirstams skats: saullēkts, Atlantijas okeāna varenā panorāma un mākoņi, kas peldēs tev zem kājām.

Pēc galvu reibinošo ainavu baudīšanas varēsi iedzert tasi karstas kafijas mājīgā restorānā, kas atrodas pašā kalna pakājē.

Ja vēlies pirms saullēkta vērošanas izlocīt kājas un kārtīgi pasvīst, par galamērķi izvēlies otro Madeiras nozīmīgāko virsotni – Pico Ruivo. Lai to sasniegtu, nāksies nocilpot 6-7 km pa ainavisku kalnu taku.

Apmeklēt klosteri

Bez unikālā Santa Clara klostera apmeklējuma iepazīšanās ar Madeiru būs nepilnīga. Pirmkārt, šī vieta ir īpaša ar to, ka te atdusas Madeiras atklājēja Žuana Gonsalveša Zarku mirstīgās atliekas. Otrkārt,

neparasta ir arī klostera atrašanās vieta – tas slēpjas no apkārtējās pasaules izdzisuša vulkāna krāterī.

Lai sasniegtu klosteri, ar autobusu vai nomas auto dodies uz Curral das Freiras ciematu, kas atrodas tikai 19 km attālumā no Funšalas. Līkumota, stāva ceļa galā atradīsi klosteri, kas vairāk līdzinās greznam lauku īpašumam ar plašām terasēm. Klostera un tam pievienotās baznīcas ēkas celtniecība datēta ar 16. gadsimtu. Te varēsi novērtēt interjera un sienu gleznojumu eleganci, klausīties baznīcas kora dziedājumā, lai atgrieztos pasaulīgajā dzīvē, cēlu sajūtu piepildīts.

Izpeldēties vulkāniskas izcelsmes baseinā

Porto Moniz ir maza pilsētiņa Madeiras ziemeļrietumos, kas piesaista tūristus ar iespēju baudīt peldi dabiskos vulkāniskas izcelsmes baseinos.

Sensenos laikos šeit no zemes izplūda karsta vulkāniskā lava, bet okeāna viļņi to atdzesēja, veidojot dabiskus baseinus.

Izvēlies sev tīkamāko, dodies uz to pa skaistu tiltiņu, pa kāpnēm nokāp līdz ūdenim un izbaudi mierīgu peldi. Dabiskie baseini ir savienoti ar okeānu, tāpēc ūdens tajos saglabājas nevainojami tīrs.

Netālu no Porto Moniz atrodas Miradouro da Santa skatu laukums, no kura paveras skaists skats uz pilsētu un tās apkārtni. Dodoties uz šo pusi, ir vērts apmeklēt arī São João Baptista fortu, kas tika uzcelts 1730. gadā, lai aizsargātu pilsētu no pirātiem, bet tagad ir pārveidots par akvāriju ar aptuveni 70 zivju sugām.

Savukārt ģimenēm ar bērniem un tiem, kam patīk zinātne, vajadzētu ieplānot Modernās zinātnes centra apskati.

Sajust dabas varenību

Madeira ir ļoti zaļa sala, taču šeit iespējams atrast arī akmeņainus laukus, kur neredzēsi nevienu koku vai krūmu. Uzvelc ērtus apavus, sarūpē dzeramā ūdens krājumus un no rīta dodies uz Sanlorenco ragu. Te varēsi vērot tuksnešainas ainavas un milzīgas klintis, kas iegrimst okeānā.

Ainavu skarbais skaistums ir patiesi elpu aizraujošs. Pārgājiena taka tevi aizvedīs līdz nelielai akmens piramīdai, kas organiski papildina Madeiras austrumu piekrastes panorāmu. Šeit fotografēties jau ir tradīcija, un arī tu noteikti vēlēsies iemūžināt sevi uz Madeiras dabas varenību apliecinošā fona.

***

Vislabāk Madeiru iepazīt, dodoties ceļojumā. Izdevīgus piedāvājumus meklē šeit.

Ziemas sezonā "Novatours" lido uz Madeiru ik piektdienu no oktobra līdz novembrim, savukārt pavasarī –  no marta līdz aprīlim.

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu