Vai Latvijas skolu sistēma ir gatava mācībām valsts valodā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīt – 1. septembris. Mācību gada sākumam gatavojas gan ģimenēs, gan skolās un ministrijā. Bet vai skolu sistēma tiešām ir gatava jaunam mācību gadam, LTV raidījumā “Šodienas jautājums” skaidroja izglītības ministre Anda Čakša (JV) un Latvijas izglītības vadītāju asociācijas prezidents, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns.

Anda Čakša skaidroja, ka 100 skolotāji nav izturējuši valsts valodas pārbaudi, tomēr šis rādītājs ir labāks, nekā bija gaidīts. Līdz ar to šobrīd trūkstot pedagogu pārejai uz mācībām valsts valodā. “Tas ir neizdarītais darbs daudzu gadu garumā,” uzskata Čakša.

Rūdolfs Kalvāns pauda skolu direktoru viedokli, ka ir bijis par maz laika. “Mēs zinām, kā viss tas lēmums ir tapis,” norādīja Kalvāns. Situācijas risināšanas galējā metode – kaut kādi priekšmeti uz kaut kādu brīdi šobrīd nenotiks, uzskata Kalvāns. 

Čakša norādīja, ka ministrijas mazākumtautību padomē bija Rēzekne, Daugavpils un Rīga. Rēzeknes gadījumā tomēr vairāki skolotāji zaudēja darbu, jo viņiem nebija pietiekamas latviešu valodas zināšanas.

Kalvāns vēl piebilda: “Es gribu vēl bišķiņ eļļu pieliet ugunij un atgādināt, kolēģi, mums vēl klusītiņām aiz stūra stāv vēl viena līdzīga reforma – par otro Eiropas Savienības svešvalodu.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu