«Bayraktar TB2» vislielākos panākumus guva Karabahas karā 2020. gada oktobrī. Iemesls tam bija Izraēlas «Harpy» dronu izmantošana, ar kuriem pilnībā tika iznīcinātas Armēnijas pretgaisa aizsardzības sistēmas. Uz TVNET jautājumiem atbild itāļu militārais eksperts Tomass Tainers.

Pagājušogad, neilgi pēc pilna mēroga uzbrukuma sākuma, visi runāja par turku «Bayraktar» droniem un to panākumiem cīņā pret krieviem. Pēdējā laikā maz dzirdams par «Bayraktar» lietojumu un sekmēm. Kas notika, vai krievi iemācījās tikt galā ar tiem?

«Bayraktar TB2» droni, ko saņēma Ukraina, ir lieliska sistēma tad, ja īsti nedarbojas ienaidnieka pretgaisa aizsardzība. Krievi sākotnēji neuzstādīja pretgaisa aizsardzību, jo uzskatīja, ka ātri uzvarēs šajā karā. Kad frontes līnija sāka kļūt statiskāka, viņi sāka veidot aizsardzību – artilēriju, mīnu laukus, tranšejas. Arī integrētu pretgaisa aizsardzības sistēmu ar dažādiem pretgaisa aizsardzības slāņiem. Sākot ar manpadiem, «OSA», pēc tam «BUK» un tad «S-300», «S-400». Šādā vidē «Bayraktar» nevar darboties, jo ienaidnieka radari tos redz. Lai atkal varētu izmantot «Bayraktar» vai līdzīgus dronus, vispirms ir jāiznīcina Krievijas pretgaisa aizsardzība.

«Bayraktar TB2» vislielākos panākumus guva Karabahas karā 2020. gada oktobrī. Iemesls tam bija Izraēlas «Harpy» dronu izmantošana, ar kuriem pilnībā tika iznīcinātas Armēnijas pretgaisa aizsardzības sistēmas. Aptuveni 80-90% Armēnijas pretgaisa aizsardzības sistēmu iznīcināja tieši «Harpy». Tie ir kamikadzes droni bez kameras, bet ir sensori, kas meklē radaru izstarojumus. «Harpy» atrod radarus un nirst lejā, ietriecas mērķī un iznīcina to. Tagad ir arī uzlabotās «Harpy» versijas, kas ir aprīkotas ar kamerām, GPS sistēmām un tā tālāk.

Vēl ir Izraēlas «Harop» droni ar videokamerām, kurus vada operatori – ielido ienaidnieka teritorijā un meklē mērķus šādā veidā. Ukraina nav saņēmusi šādus dronus, tāpēc viņiem nākas izmantot citus dronus, lai meklētu Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas. Un tad iznīcināt tās ar «GMLRS» raķetēm vai «Excalibur» artilērijas lādiņiem. Kad ukraiņi redz, ka Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas vairs nedarbojas, tad viņi var iesaistīt kaujā «Bayraktar». Šobrīd tā būtu vērtīgu resursu izšķiešana, tāpēc viņi to nedara.

Tātad, «Bayraktar TB2» ir labi, taču, ja pretinieka aizsardzības līnija ir pilnībā nosegta ar pretgaisa aizsardzības sistēmām, tie kļūst bezjēdzīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X