Pagājušā gada 12. decembrī Azerbaidžāna bloķēja Lačinas koridoru. Tas ir vienīgais ceļš, kuru var izmantot preču vai cilvēku pārvietošanai no Armēnijas uz Kalnu Karabahu un otrādi. Faktiski 120 000 cilvēku palikuši atrauti no pārējās civilizācijas. Vairāk nekā astoņus mēnešus veikalos ir tukši plaukti, nav gāzes, degvielas un medikamentu, kā arī vietām ir grūtības atrast ūdeni. Tiešsaistes žurnāls "Klik" parunāja ar vietējiem iedzīvotājiem par ikdienas dzīvi blokādē.

Arcahā dzīvo aptuveni 120 000 cilvēku. Viena no tām ir 23 gadus vecā Ņina. Viņa ir dzimusi un uzaugusi Arcahā. Erevānā jauniete dzīvoja tikai četrus gadus, kad mācījās tur augstskolā.

Neilgi pēc atgriešanās dzimtenē sākās blokāde. “12. decembrī viltus ekoaktīvisti nobloķēja Lačinas koridoru. Drīz tur parādījās Azerbaidžānas bruņotie spēki, neslēpjot, ka tas bija viltus iegansts. Tad maijā vai aprīļa beigās viņi tur novietoja kontrolpunktu,” intervijā tiešsaistes žurnālam "Klik" par blokādes sākumu stāsta Ņina.

2020. gada 9. novembrī tika slēgta trīspusēja vienošanās starp Armēniju, Azerbaidžānu un Krievijas Federāciju. Tā paredz, ka Lačinas koridoram ir jābūt atvērtam. Krievija apņēmās uzraudzīt, lai vienošanās tiktu pildīta, kā arī uzturēt mieru un pildīt vidutāja lomu.

Tomēr 15. jūnijā vienīgais ceļš, kas Kalnu Karabahu savieno ar Armēniju, jau bija pilnībā bloķēts, stāsta Ņina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X