Rīgas Latviešu biedrības nama atjaunošanai piešķirs 200 000 eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valdība otrdien, 5. septembrī izskatīja un apstiprināja Rīgas Latviešu biedrības nama atjaunošanas, izpētes, konservācijas un restaurācijas programmu 2023. līdz 2030. gadam. Valdība arī nolēma par valsts piedalīšanos programmas īstenošanā šogad ar 200 000 eiro, informēja Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Rīgas Latviešu biedrības nams Merķeļa ielā 13, Rīgā, ir Rīgas Latviešu biedrības īpašums un valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kura uzturēšanu, saglabāšanu un popularizēšanu nodrošina biedrība kā brīvprātīga sabiedriskā organizācija.

Saskaņā ar Biedrības nama likumā paredzēto ēkas īpašniece ir izstrādājusi nama programmu, kas aptver tās ilgtermiņa mērķus, saistītus ar nama kā latviešu nacionālās pašapziņas un valstiskās neatkarības veidošanās simbola popularizēšanu, veicinot sabiedrības izglītošanu par Latvijas valsts veidošanās pirmsākumiem, Latvijas sabiedrības vienotības, pašapziņas, patriotisma un lepnuma par savu valsti stiprināšanu un popularizējot latviešu nacionālo kultūru un vēsturi Rīgas viesiem, kā arī nodrošinot Biedrības nama un ar to saistīto vēstures liecību saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Tāpat programmā noteikti vidēja termiņa mērķi, kas paredz nama restaurācijas un atjaunošanas darbus veikt astoņu gadu periodā, darbus sadalot un veicot astoņās kārtās.

Biedrības nama programmas 1.kārtā, par valdības piešķirtajiem 200 000 eiro paredzēts veikt daļēju logu un durvju restaurāciju un nomaiņu, nama energoauditu, dūmeņu virsjumta daļas atjaunošanu, arhitektoniski mākslinieciskās izpētes veikšanu un aktualizāciju, ar ugunsdrošības prasību izpildi saistītus darbus un biedrības nama programmas īstenošanas divām pirmajām kārtām nepieciešamo būvprojektu izstrādi, kā arī segt projekta vadības, būvuzraudzības un autoruzraudzības izmaksas.

Kopējās provizoriskās Latviešu Biedrības nama programmas īstenošanas izmaksas visas astoņas kārtas 2023.gada cenās ir 8,2 miljoni eiro.

Turpmākajos gados programmas īstenošanai nepieciešams finansējums indikatīvi 2024.gadā ir 1,4 miljoni eiro, 2025.gadā - 1,5 miljoni eiro, 2026.gadā - 1,5 miljoni eiro, savukārt 2027.gadā - 464 355 eiro, 2028.gadā - 602 009 eiro, 2029.gadā - 1,1 miljons eiro un 2030.gadā - 1,4 miljoni eiro.

Paredzēts, ka turpmākajos gados nepieciešamais finansējums tiek pieteikts un skatīts kārtējā valsts budžeta sagatavošanas un izskatīšanas procesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu