Latvijas karavīru skaitu tuvākajos gados plāno palielināt līdz 31 000

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Aizsardzības ministrija tuvākajos gados Latvijas karavīru skaitu plāno palielināt līdz 31 000, otrdien, 5. septembrī žurnālistus informēja aizsardzības nozares vadība.

Plānots, ka 31 000 karavīru lielos valsts bruņotos spēkus veidos profesionālā militārā dienesta karavīri, šogad ieviestā valsts aizsardzības dienesta (VAD) karavīri, zemessargi un augstas gatavības rezerves karavīri.

Aizsardzības resors tuvākajos gados vispārējas rezerves karavīru skaitu plāno palielināt līdz 30 000.

Šādi mērķi ir nosprausti valdības otrdien atbalstītajā aktualizētajā Latvijas valsts aizsardzības koncepcijā, kuras redakcija ir spēkā no 2023.- 2027.gadam. Minēto mērķi par karavīru skaita palielinājumu plānots sasniegt ilgākā laikā, nevis tieši līdz 2027.gadam, žurnālistus otrdien informēja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

Koncepcijā teikts, ka VAD pabeigušie tiks iekļauti NBS rezerves sistēmā, sākotnēji kā augstas gatavības rezerves karavīri, vēlāk kā vispārējās rezerves karavīri. Ar valsts aizsardzības dienesta palīdzību tiks stiprināts arī NBS jaunākais komandējošais sastāvs, dienesta laikā sagatavojot rezerves instruktorus un virsniekus, iecerējis aizsardzības resors.

Mūrniece otrdien žurnālistus informēja, ka nākamgad VAD plānots iesaukt 850 karavīrus, bet vēlāk jau iesaukt vairākus tūkstošus jauniešu.

Tāpat koncepcijā teikts, ka jāpilnveido rezerves karavīru kaujas spēju uzturēšanas sistēma, nosakot, ka visiem rezerves karavīriem ir jābūt piesaistītiem NBS struktūrai. NBS īstenos rezerves karavīru apmācību reizi gadā.

Līdz šim spēkā esošajā valsts aizsardzības koncepcijā apņemšanās par cilvēkresursu skaita palielināšanu bija pieticīgāka. Koncepcijā teikts, ka šīs koncepcijas darbības laikā ir jāsasniedz, lai profesionālajā dienestā ir 8000 karavīru.

Līdz 2024.gadam Zemessardzē dienējošo skaitam jāsasniedz 10 000 zemessargu, bet līdz 2027.gadam - 12 000 zemessargu.

Apmācīto un iesaucamo rezerves karavīru skaitam valsts aizsardzības koncepcijas darbības periodā jāsasniedz 6000.

Salīdzinoši 2022.gada sākumā Aizsardzības ministrija vēstīja, ka NBS sastāvā bija 6600 karavīri, un atbilstoši tobrīd spēkā esošajai Valsts aizsardzības koncepcijai to skaitu bija iecerēts palielināt vismaz līdz 8000. Zemessardzē tobrīd dienēja vairāk nekā 8000 zemessargu, un tās skaitliskajam sastāvam līdz 2024.gadam bija jāsasniedz 10 000 zemessargu, bet līdz 2027.gadam - 12 000. Apmācīto un iesaucamo rezerves karavīru skaitam koncepcijas darbības periodā bija jāsasniedz 6000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu