Patērētāju tiesībsargi aicina būt uzmanīgiem, iegādājoties briketes un malku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Malkas šķūnis. Ilustratīvs attēls.
Malkas šķūnis. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir saņēmis vairākas sūdzības, ka patērētāji ir pasūtījuši kurināmo (briketes vai malku), veikuši priekšapmaksu, bet preci nav saņēmuši.

Patērētāji pasūtījumus veikuši gan interneta mājaslapās, gan atsaucoties uz sludinājumiem. Pārdevēji klientiem izrakstījuši priekšapmaksas rēķinus, kuros norādīti komersanta rekvizīti, kas minēti arī konkrētajās mājaslapās. Patērētāji veikuši apmaksu, bet pasūtījumus nav saņēmuši.

Risinot strīdus, atklājies, ka bankas konti, uz kuriem patērētāji veikuši naudas pārskaitījumus, nepieder komersantiem, kuru nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese norādīti mājaslapās vai priekšapmaksas rēķinos. Līdz ar to patērētāji samaksājuši nezināmām personām.

Lai apmānītu patērētājus, tiek izveidotas viltus interneta mājaslapas, kurās tiek norādīti citu komersantu rekvizīti, tostarp nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese, kuri faktiski nav saistīti ar veiktajiem pirkumiem. Savukārt norādītie bankas kontu numuri un kontaktinformācija pieder personām, kuras veic krāpnieciskās darbības.

PTAC vērš uzmanību, ka, veicot pārskaitījumu, banka nepārbauda, vai bankas konts uz kuru tiek veikts pārskaitījums, pieder personai, kura tiek norādīta kā maksājuma saņēmējs.

Pirms priekšapmaksas veikšanas, iegādājoties kurināmo, PTAC aicina izvēlēties iespēju maksāt pēc pasūtījuma saņemšanas, kā arī noskaidrot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datubāzē "www6.vid.gov.lv/STRV", vai mājaslapa ir reģistrēta kā pārdevēja struktūrvienība.

Tāpat nepieciešams pārbaudīt par pārdevēju pieejamo informāciju internetā, veikt kontrolzvanu, kā arī pārbaudīt informāciju un darbības veidus Uzņēmumu reģistra vietnē "ur.gov.lv", pievēršot uzmanību, vai uzņēmuma nosaukums saskan ar reģistrācijas numuru.

PTAC arī aicina iegūt informāciju par domēna vārda lietotāju "Whois" datubāzē, kas pieejama vietnē https://who.is/

Tāpat būtiski pievērst uzmanību mājaslapas noformējumam.

Vienlaikus PTAC aicina salīdzināt preces piedāvājumu ar citiem komersantiem un izvērtēt, vai netiek piedāvāta aizdomīgi zema cena.

Ja iespējams, PTAC kurināmo aicina iegādāties klātienē vai pasūtīt uzņēmumā, kas atrodas netālu, lai nepieciešamības gadījumā varētu aizbraukt un pārliecināties, vai konkrētais uzņēmums tiešām atrodas norādītajā vietā. Kā arī nepieciešams pievērst uzmanību norādītajām mērvienībām - sters, kubikmetrs, berkubs.

Visdrošāk ir kurināmo iegādāties no komersantiem, kuri ar šo uzņēmējdarbību nodarbojas gadiem ilgi un par kuriem ir labas klientu atsauksmes, norāda PTAC.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu