VIDEO No nākamā gada bioloģisko atkritumu šķirošana būs obligāta (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Atkritumu poligons "Getliņi".
Atkritumu poligons "Getliņi". Foto: Edijs Pālens/LETA

Vairākums (78 %) aptaujāto iedzīvotāju nav informēti, ka no 2024. gada BIO atkritumu šķirošana Latvijā būs obligāta. Turpretī vien 17 % respondentu zina par šādām izmaiņām, noskaidrots “Getliņi EKO” un kompānijas “Norstat” veiktajā pētījumā. Par gaidāmajām pārmaiņām ziņots arī LTV raidījumā "Dienas ziņas".

“BIO atkritumi ir viss, kas rodas no ēdiena pagatavošanas vai telpaugu un dārza apkopes darbiem. Mēs redzam, ka šobrīd lielākā daļa BIO atkritumus izmet sadzīves atkritumos. Piemēram, Rīgā vismaz 70% cilvēku BIO atkritumus izmet kopā ar sadzīves atkritumiem. Lauku teritorijās īpatsvars ir krietni mazāks. Šī ir viena no senākajām šķirošanas metodēm, kas tagad ir jāiedzīvina arī lielpilsētās,” akcentē “Getliņi EKO” projektu vadītāja vides izglītības jomā Inese Avota. 

Uzņēmums “Getliņi EKO” sāk informatīvu kampaņu “Uzliec brūno”, lai sekmētu bioloģiski noārdāmu (BIO) atkritumu šķirošanu, kas jau no nākamā gada būs obligāta Latvijā. Tādējādi iedzīvotājus aicina pieprasīt namu apsaimniekotājiem specializētus konteinerus, kas paredzēti BIO atkritumiem. 

Kampaņas laikā Latvijas, īpaši Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji, tiks aicināti pieprasīt nekustamo īpašumu un atkritumu apsaimniekotājiem specializētus konteinerus, kas paredzēti BIO atkritumu šķirošanai. Lai to izdarītu pirms valstī BIO atkritumu šķirošana ir obligāts pienākums, radīts digitāls rīks vietnē “navkurmest.lv”. Ar tā palīdzību ikkatram iedzīvotājam ir iespējams nosūtīt savam namu apsaimniekotājam virtuālu BIO atkritumu, lai pieteiktu brūno konteineru.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu