Nasta no Minskas: "Latvija ir Baltkrievija, kurai sanāca" (7)

CopyLinkedIn Draugiem X

“Mans pirmais arests bija teatrāls,” atceras Nasta Zahareviča no Minskas. Viņa ir žurnāliste, kas rakstījusi daudziem Baltkrievijas izdevumiem. Pēc 2020.gada atspoguļoja Baltkrievijas iedzīvotāju protestus, divas reizes tika arestēta un vēlāk bija spiesta bēgt uz Latviju.

“Atceros, kā nācās bēgt no OMON un kā sita cilvēkus,” Minskā 2020.gada augustā notikušos protestus atceras Nasta. Viņa skaidro, ka viņas nodarbošanās kļuva bīstama ne tikai viņai: “Materiāla varonis var nokļūt cietumā tikai tāpēc, ka sniedzis man komentāru.”

Tieši tāpēc viņas rakstos gandrīz viss bija anonīmi — autors, varonis, eksperti un liecinieki.

Nasta Zahareviča uz savas ādas izjutusi, ko nozīmē arests un darīšana ar spēka struktūru pārstāvjiem. Pirmajā reizei viņai piesprieda septiņas diennaktis.

“Šobrīd tas izklausās vairāk kā “tika cauri ar vieglu izbīli”,” viņa paskaidro.

Nasta bija spiesta bēgt uz Latviju, kur viņa nevienu nepazina. “Es sajutu, ko nozīmē dzīvot brīvā valstī. Tā ir ļoti vērtīga sajūta,” savu dzīvi Latvijā raksturo žurnāliste.

Gandrīz trīs gadu laikā Nasta ir iemācījusies latviešu valodu un sarunājās tajā gandrīz pavisam brīvi. “Latvija man daudzējādā ziņā ir Baltkrievija, kurai sanāca.”

Reizēm viņa kaut ko uzraksta Latvijas izdevumiem, tomēr neizslēdz, ka kaut kad atradīs darbu citā nozarē.

"Mēs esam šeit" ir dokumentālo filmu sērija par cilvēkiem, kuri kara dēļ bijuši spiesti bēgt no Ukrainas vai represiju dēļ - no Krievijas un Baltkrievijas. Projekts realizēts sadarbībā ar Daugavpils izdevumu "Chayka.lv". "Chayka.lv" intervē tos, kuri par mājām tagad sauc Latgali, savukārt RUS TVNET - Rīgā un tās apkaimē dzīvojošos.

Projekta gaitā portāls RUS TVNET jau publicējis intervijas ar Anastasiju Vasilenko no Mariupoles, mākslinieci Ļusju no Kijivas un aktieri Ivanu Streļcovu no Baltkrievijas.

Foto: ZVB_logo
**Šis raksts ir tapis ar Ziemeļvalstu Ministru padomes finansiālu atbalstu. Par tā saturu atbild projekta vadītāji un tas ne vienmēr atspoguļo Ziemeļvalstu Ministru padomes oficiālo viedokli vai politiskās nostādnes.
Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu