Pasniegs izcilības balvas žurnālistikā; balvai nominēti arī TVNET GRUPAS žurnālisti (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
TVNET redaktori Ērika Staškeviča un Artjoms Ļipins
TVNET redaktori Ērika Staškeviča un Artjoms Ļipins Foto: TVNET

Piektdien notiks žurnālistikas nozares apbalvojuma "Izcilības balva 2023" apbalvošanas ceremonija,  pauda Latvijas Žurnālistu asociācijā (LŽA).

Asociācijā norāda, ka arī šogad, papildinot svinīgo apbalvošanas ceremoniju, tiek rīkota konference par aktuālām tēmām, kas cieši saistītas ar žurnālistiku.

Šogad konferencē liela uzmanība tiks veltīta tādām tēmām kā žurnālistu drošība, vārda brīvība, kā arī tam, kā un kur meklēt papildu finansējumu mediju darba nodrošināšanai, mācībām, kā arī par sadarbības iespējām, pamatā orientējoties uz Eiropas Savienības (ES) piedāvātajām iespējām.

Konference būs vērojama tiešsaistē, LŽA mājas lapā un sociālo tīklu platformā "Facebook", no plkst.14 līdz 17.30. Savukārt balvas pasniegšana notiks plkst.18 mūzikas un mākslas telpā "Oratorio".

LETA jau vēstīja, ka apbalvojuma "Izcilības balva 2023" žūrija vērtēja darbus kategorijās "Ziņu žurnālistika un reportāža", "Intervija un apraksts", "Pētniecība un analītika", "Reģioni un diaspora" un "Gada redaktors".

Tāpat žūrija nolēma šogad izveidot jaunu nomināciju "Par izcilību sporta žurnālistikā", skaidrojot, ka uz aktuālo ziņu fona sporta žurnālistika vienmēr palikusi ēnā, taču pēdējos gados sporta žurnālisti Latvijā sevi pierādījuši kā profesionāļus, kas runā ne tikai par sportistu uzvarām vai zaudējumiem, bet arī problēmām, kas rodas, lai tās sasniegtu.

Kopumā šogad LŽA apbalvojuma "Izcilības balva 2023" žūrija izvērtējusi 120 iesniegtos darbus.

Kategorijā "Ziņu žurnālistika un reportāža" izvirzīti septiņi darbi, tostarp "Pieminekļa gāšana Pārdaugavā", ko veidoja Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienesta žurnālisti Jānis Geste, Dagnija Neimane-Vēvere, Diāna Vilipa-Folka, Iveta Elksne, Gundars Rēders, Liene Žeimunde, kā arī "Ziņu reportāža no Ukrainas", kuras autori bija TV3 žurnālisti Ieva Vārna un Sergejs Medvedevs.

Tāpat kategorijā nominēts darbs "Masu kapi Izjumā", kuru veidoja Gints Amoliņš, Ingus Graudiņš no LTV, ""Nacionāļu" pārvaldītajā Ogrē notiks sankciju sarakstā iekļautā Avena kolekcijas izstāde", kuras autori ir portāla "Delfi" žurnālistes Marta Sondare un Selīna Puķe, kā arī "Delfi" žurnālistes Anastasijas Jefremovas darbs "Par ko sūkstās Krievijas pilsoņi, kas vēlas saglabāt uzturēšanās atļauju Latvijā".

Līdztekus kategorijā "Ziņu žurnālistika un reportāža" nominēta Latvijas Radio Ziņu dienesta komanda un producente Aiga Pelane, kas veidoja programmu Jevgēņija Prigožina dumpja atspoguļošanai, un raidījuma "BezTabu" žurnālists Artūrs Špaks ar darbu "Nelegālo taksistu grupējums lidostā Rīga".

Kategorijā "Intervija un apraksts" nominēts "Paula un ceļš", ko veidoja LTV žurnālisti Henrieta Verhoustinska un Andrejs Verhoustinskis, portāla "Tvnet" žurnālista Artjoma Ļipina veiktā "Liela saruna ar Liānu Langu par "atkrieviskošanas kampaņu" Latvijā", portāla "Delfi" žurnālistu Aijas Bogdanovas un Baibas Krastiņas "Bagātībai nav jēgas - Raimonds Gerkens par sava biznesa spozmi un norietu", žurnāla "Ir" žurnālistes Agneses Meieres "Kritiens no skūtera, un dzīve izšķīst...", LTV žurnālistu Inas Strazdiņas, Ingusa Graudiņa un Daces Kokles "Frontes bērni: nolaupītie sapņi", kā arī portāla "Delfi" žurnālistes Ievas Albertes darbs "Orgānu donore Alīna Ansone. Izglāba piecus cilvēkus".

Tikmēr kategorijā "Pētniecība un analītika" nominēti septiņi darbi. No tiem divi ir LTV veidoti - "Mareka lielā dzīve, 2 sērijās", ko veidoja raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" autoru kolektīvs. kā arī "Kam tiek valsts budžets?", ko veidoja Jānis Domburs, Zane Mače, Madara Fridrihsone. Vēl kategorijā nominēti Latvijas Radio žurnālisti Aiga Veckalne, Dace Krejere, Ivo Tauriņš, Beāte Bērziņa un Justīne Savitska, kas veidoja "Mammas lieta".

Kategorijā nominēti arī divi "Re:Baltica" sadarbības projekti, tostarp ar Latvijas Radio tapušais "Mammīt, tas onkulis ir mans draugs", ko veidoja Sanita Jemberga, Annija Petrova, Inga Spriņģe, Ģederts Ģelzis un Reinis Budze, un TV3 kopprojekts "Karmas latvieši", ko veidoja Inga Spriņģe, Inese Braže, Baiba Kļava un režisors Uģis Olte.

Tāpat kategorijā "Pētniecība un analītika" nominēta Ieva Alberte no portāla "Delfi" un viņas darbs "Jātrenējas uz kaķiem, ne cilvēkiem. Latvijas šaušalīgais rekords aknu transplantācijā" un žurnāla "Ir" žurnālistes Baibas Kļaviņas darbs "Profesors, pētnieks un plaģiāts".

Savukārt kategorijā "Reģioni un diaspora" nominēti četri darbi - portāla "Lsm.lv" žurnālistes Daces Ivanovas darbs "Daugavpils grib atteikties no cietokšņa saglabāšanas - "tas ir parasts mikrorajons"", portāla "Lakuga.lv" žurnālistes Martas Puzākas "Rakstu sērija - Pīrūbeža cīmu stuosti", "ReTV" Ievas Benefeldes veidotais raidījumu cikls "Tiksimies stacijā!", kā arī "Neatkarīgās Tukuma ziņas" žurnālistu Oksanas Pugačovas, Ivonnas Plaudes, Agitas Puķītes un Lienas Trēdes veikums "Ukrainai jāuzvar!".

Līdztekus kategorijā "Gada redaktors" nominēta "Tvnet" redaktore Ērika Staškeviča, "Delfi" redaktors Filips Lastovskis, Latvijas Radio redaktore Ilze Puncule-Aginta, LTV redaktore Rudīte Spakovska un žurnāla "Klubs" redaktors Aivars Pastalnieks.

Savukārt specbalvai "Par izcilību sporta žurnālistikā" nominēts TV3 sporta ziņu redaktors Ģirts Pommers ar viņa veidoto "Pērkona skandāls: Latvijas futbola neglītās aizkulises", portāla "Delfi" redaktors Jānis Freimanis un darbs "Dzēra, kliedza, pavedināja... Kāpēc turpināja plaukt trenera Steļmaha karjera basketbolā", LTV žurnālists Raimonds Rudzāts ar darbu "Intervija ar Latvijas Olimpiskās komitejas prezidentu Žoržu Tikmeru", kā arī LTV Sporta ziņu komanda par sižetu sēriju "Kas jāmaina Latvijas sportā".

Ikgadējā "Izcilības balva" tiek pasniegta par izciliem darbiem un sasniegumiem žurnālistikā par periodu no 2022.gada jūlija līdz 2023.jūnijam. Pieteikt darbus un autorus bija iespējams gan asociācijas biedriem, gan arī citiem interesentiem.

Izcilības balvas pasniegšana notiek sadarbībā ar Nīderlandes vēstniecību Latvijā, Lielbritānijas vēstniecību Latvijā, Kultūras ministriju, Baltijas Mediju izcilības centru, alus darītavu "Valmiermuiža" un ziņu aģentūru LETA.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu