NASA zonde uz Marsa radījusi skābekli (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Marsa zonde "Perseverance"
Marsa zonde "Perseverance" Foto: Reuters / Scanpix

Pirmā tāda veida eksperimentā NASA zonde “Perseverance” uz Marsa radījusi pietiekami daudz skābekļa, lai astronauts varētu izdzīvot trīs stundas.

Pašgājējs, kas uz Marsa nolaidās 2021. gada februārī, elpošanai nepieciešamos elementus radīja, izmantojot īpaši tam paredzētu ierīci (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE)). Kopš ierašanās uz Sarkanās planētas mikroviļņu krāsns izmēra ierīce ir radījusi 122 gramus skābekļa. Tik daudz būtu nepieciešams nelielam sunim, lai tas varētu elpot desmit stundas. Eksperiments zinātniekiem sniedz cerības, ka reiz uz Marsa varētu apmesties cilvēks.

“Mēs lepojamies, ka esam atbalstījuši tādas revolucionāras tehnoloģijas kā “MOXIE”, kas nākotnes misijās varētu pārvērst vietējos resursus lietderīgos produktos,” paziņojumā teica NASA pārstāve Trūdija Kortesa.

Marsa bāze mākslinieka interpretācijā
Marsa bāze mākslinieka interpretācijā Foto: Shutterstock

Oglekļa dioksīda uz Marsa netrūkst, proti, tas ir 95% no Marsa retinātās atmosfēras, un ar īpašo ierīci eksperimentos no atmosfēras ir iespējams iegūt skābekli. Zinātnieki arī saka, ka nākotnes misijās ar tāda veida ierīcēm varēs radīt ne tikai skābekli, bet arī raķešu degvielu.

Par spīti šim mazajam, bet nozīmīgajam solim, joprojām ceļā uz dzīvotspējīgu Marsa koloniju stāv dažādi veselības un labklājības izaicinājumi. Jāņem vērā, ka uz Marsa ir ļoti auksts – aptuveni mīnus 62 grādi pēc Celsija. Bez īpaša skafandra cilvēks tur nosaltu. Turklāt zemais atmosfēras spiediens uz Marsa tajā pašā laikā uzvārītu cilvēka asinis. Un kur nu vēl augstais radiācijas līmenis, ņemot vērā, ka Marsam nav aizsargājošā ozona slāņa.

Kad šīs problēmas nav atrisinātas, ielūkoties svešajā pasaulē mēs varam tikai ar tādu pašgājēju kā “Perseverance” palīdzību.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu