Ziņa par Ijaba saņemto naudu no farmācijas firmas nav īsta; attēls ir safabricēts (1)

Re:Check
Annija Petrova
, Re:Baltica/Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:Check/Ekrānšāviņš

Sociālajos medijos izplatīta viltus ziņa, ka Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Ivars Ijabs saņēmis gandrīz pusmiljonu eiro no farmācijas kompānijas Moderna. Tā veidota kādam ziņu portālam līdzīgā stilā, taču vairākas pazīmes liecina, ka šī publikācija nav īsta un ziņa nav patiesa.

Kāda lietotāja publicēja it kā ziņas ekrānšāviņu, kuras virsrakstā vēstīts:

“Ivars Ijabs šogad saņēmis 485000 eiro no farmācijas kompānijas Moderna.”

Šobrīd oriģinālais ieraksts ir dzēsts, taču to 6. septembrī pārpublicējis kāds cits lietotājs.

“Ziņa” par to, ka Ijabs saņēmis naudu no farmācijas kompānijas Moderna, veidota kā portāla Jauns.lv publikācija. Taču ne šajā, ne citos ziņu portālos Re:Check šādu ziņu atrast neizdevās. Arī logo, kura daļa redzama maldinošajā ierakstā, atgādina Jauns.lv. Taču attēlā redzamais ir par vienu burtu īsāks nekā patiesais portāla logo. Tāpat “ziņas” stils un rakstība, kā arī vairākas komatu kļūdas teikumos liecina, ka tā ir nepatiesa jeb safabricēta. Arī citos publiskos avotos Re:Check neizdevās atrast informāciju, ka Ijabs būtu saņēmis naudu no farmācijas kompānijas. Eiroparlamenta deputāts Re:Check arī pats noliedza, ka jebkad būtu saņēmis naudu no Moderna.

Sociālo mediju dezinformatori ar dažādiem maldinošiem ierakstiem pret Ijabu vērsās pēc tam, kad Ijabs (Attīstībai/Par!) savos sociālajos medijos izplatīja video ar brīdinājumu par jauna Covid-19 paveida Eris izplatīšanos. Eris jeb EG.5 ir cēlies no pēdējos mēnešos aktuālā omikrona apakšvarianta XBB.1.9.2. Tas strauji izplatās lielā daļā pasaules. Piemēram, augusta beigās piektdaļu visu Covid gadījumu ASV izraisīja šis jaunais paveids. PVO lēš, ka Eris ir mutācija, kas varētu ļaut tam labāk izvairīties no imunitātes. Taču, kā norāda vairāki infektologi un imunologi, jaunais paveids ir līdzīgs omikronam un tāpēc arī līdzšinējās vakcīnas pret to lielā mērā ir efektīvas.

Secinājums: Attēls ar publikāciju, ka Eiroparlamenta deputāts Ivars Ijabs saņēmis 485 000 eiro no farmācijas kompānijas Moderna, ir viltus ziņa. Attēls un ziņa ir safabricēta jeb pārveidota.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu