Latvijas Televīzija un Latvijas Radio saņems finansējumu ukraiņu iekļaušanos veicinoša satura veidošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Televīzijas ēka Zaķusalā.
Latvijas Televīzijas ēka Zaķusalā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība otrdien, 12. septembrī atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) un Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) sagatavoto priekšlikumu veikt finansējuma pārdali līdz 784 433 eiro, lai sabiedriskie mediji varētu veidot kultūrorientāciju un iekļaušanos veicinošu saturu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kā arī nodrošinātu papildu saturu par Krievijas izraisīto karu Ukrainā.

SEPLP normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sagatavos un iesniegs Finanšu ministrijā pieprasījumu līdzekļu piešķiršanai no valsts budžeta programmas "Finansējums Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteikto pasākumu īstenošanai" atbilstoši faktiski nepieciešamajam apmēram šogad.

Pēc līdzekļu pārdales saskaņošanas Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, SEPLP saņems finansējumu un novirzīs Latvijas Televīzijai (LTV) šī mērķa īstenošanai līdz 629 695 eiro, bet Latvijas Radio (LR) – līdz 154 738 eiro.

KM atzīmēja, ka Ukrainas civiliedzīvotāji aktīvi izmanto dažādas sociālo tīklu platformas, lai iegūtu informāciju ne tikai par notikumiem Latvijā, bet arī Ukrainā un pasaulē. Tāpēc ir būtiski nodrošināt papildinošu pasākumu kopumu, kas palīdz Ukrainas civiliedzīvotājiem ne tikai labāk izzināt Latvijas vēsturi un kultūru, bet arī sociālos un politiskos notikumus, izmantot kvalitatīvu saturu arī par notikumiem Ukrainā, tostarp praktiski pielietojot iegūtās zināšanas un praktizējot latviešu valodas prasmes.

Lai sekmētu Ukrainas civiliedzīvotāju iekļaušanos Latvijas sabiedrībā, iecerēts izveidot kvalitatīvu audiovizuālā materiālu par Latvijas kultūras kanona vērtībām izplatīšanai sociālajos tīklos. Materiāls tiks veidots, atspoguļojot izglītojošu saturu izklaidējošā veidā, balstoties uz sociālo tīklu auditorijas prasībām.

Paredzēts izveidot 30 satura vienības, kuras plānots izplatīt galvenokārt "rus.lsm.lv" auditorijai "Instagram", "Facebook", "Youtube" un "TikTok" sociālo tīklu kanālos.

KM ir pārliecināta, ka materiāls veicinās vienojošas un iekļaujošas izpratnes par Latvijas vērtībām un tradīcijām veidošanos Ukrainas civiliedzīvotāju vidū, kā arī sniegs informāciju lielai kopienai un būs izmantojams vairākkārt.

Krievijas izraisītā kara Ukrainā notikumu atspoguļošanas vajadzībām 2023. gadā LTV ir nodrošinājusi un plāno arī turpmāk nodrošināt mērķēta satura izveidi visām sabiedrības grupām, tostarp Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri uzturas Latvijā. Tajā skaitā paredzēts uzrunāt mazākumtautības, bērnus un jauniešus, izmantojot kā lineārās apraides, tā arī digitālo platformu kanālus, norādīja KM.

Lai arī turpmāk nodrošinātu sabiedriski nozīmīgas un padziļinātas informācijas par aktuālajiem notikumiem Ukrainā atspoguļošanu, LR līdztekus jau apstiprinātajam sabiedriskā pasūtījuma plānam ir ieplānojis stiprināt informatīvi analītiskā satura kapacitāti, piesaistot darbiniekus ar jaunām, pašreizējai drošības un starptautisko attiecību situācijai atbilstošām kompetencēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu