Brazīlijā sāktas pirmās prāvas par 8.janvāra nemieriem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Brazīlijas Augstākā tiesa trešdien sāka pirmās prāvas par nemieriem, kurus bijušā valsts prezidenta Žaira Bolsonaru piekritēji sarīkoja 8.janvārī valsts galvaspilsētā Braziljā.

Protestējot pret jaunā prezidenta Luisa Inasiu Lulas da Silvas inaugurāciju, Bolsonaru atbalstītāji 8.janvārī ielauzās Nacionālā kongresa un Augstākās tiesas ēkās, kā arī prezidenta pilī. Iebrucēji izdemolēja telpas, salaužot mēbeles un un sabojājot mākslas priekšmetus, kā arī piekāva piecus žurnālistus.

Prāvai sākoties, lietas vadošais tiesnesis Alešandri dži Moraiss nolēma atzīt par vainīgu pirmo apsūdzēto - 51 gadus vecu vīrieti Aesiu Pereiru - un ieteica piespriest Pereiram 17 gadu cietumsodu par viņa darbībām, tostarp par iebrukumu Senātā.

Augstākās tiesas 11 tiesneši paziņos savus lēmumus pa vienam katrā lietā. Apsūdzēto atzīs par vainīgu, ja to nolems tiesnešu vairākums.

Moraiss sacīja, ka nemieru dalībnieki veikuši "noziedzīgu iebrukumu ar mērķi nelikumīgi sagrābt varu militārā apvērsumā un vardarbīgi gāzt demokrātiski ievēlēto valdību".

Pirmajā prāvā tiek tiesāti četri vīrieši vecumā no 24 līdz 52 gadiem, kurus apsūdz vairākos noziegumos, tostarp par bruņotu noziedzīgu sazvērestību, vardarbīgu sacelšanos pret likuma varu un apvērsuma mēģinājumu.

Augstākā tiesa plāno izskatīt pavisam 232 lietas par visnopietnākajiem noziegumiem, kas izdarīti šo nemieru laikā.

Prokurori izmeklē arī vairāk nekā 1000 citu lietu saistībā ar šiem nemieriem, bet tajās pārsvarā ir mazāk nopietnas apsūdzības.

Izmeklētāji arī mēģina izsekot protestu finansiālos atbalstītājus un noskaidrot, vai tajos kāda loma bijusi policistiem un armijas virsniekiem. Septiņi Braziljas policijas komandieri augustā tika aizturēti par pienākumu nepildīšanu saistībā ar šiem nemieriem.

Bolsonaru, kurš nemieru laikā uzturējās ASV, draud izmeklēšana par apsūdzībām kūdīšanā uz nemieriem. Pret viņu arī notiek izmeklēšanas par korupciju un amata ļaunprātīgu izmantošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu